170

5-10 минути почивка винаги са чудесно лекарство срещу Burnout

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Trenkwalder

WorkTalent представя“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме бизнес лидерите, които ще дават своите кариерни съвети, на базата техния кариерен път опит през годините.

Не трябва да изпадаме в крайности и да ровим в профилите на хората в социалните мрежи. Ако са се постарали да отделят личния си живот от професионалния, това си е тяхна работа и не ни интересува.“, споделя Валентин Кръстев, поредният ми гост в рубриката.

 

Кой е той?

Казвам се Валентин Кръстев. Управител на агенция за подбор на персонал Тренквалдер за България от 11 години. Женен, с две деца и две кучета.

Как започна Вашата кариера? Кои моменти от Вашите първи стъпки са определящи и запомнящи се?

Веднага след казармата. Трябваше ми по-стабилен план, защото вече бях женен с дете и исках да планирам поне за няколко години напред, за разлика от краткосрочните ми работи преди това. Постарах се да започна в по-голяма компания за да имам възможност за развитие. След три години и първа по-ниска мениджърска позиция, вече бях готов за следващото предизвикателство. Но докато си търсех нова работа, работех със същото старание и дори по-освободено на настоящата.  И вместо да напусна ми предложиха първото по-сериозно повишение като регионален мениджър и аз останах още три години. Гледах да се уча и от грешките на всички (включително моите) и смятам, че това ми помогна да се развия по-бързо. Не съм чакал само хубавите примери.

Кои са трите Ви най-ценни професионални качества?

Проактивност, Сила на духа, Отговорност

Кога ходите с удоволствие на работа?

Когато ги има нещата от следващия въпрос, но най-вече когато съм в началото на нов проект или изцяло нова услуга. Тогава работя на работа, преди работа, след работа, в почивните дни (винаги с удоволствие).

Кое би Ви мотивирало да сте лоялен към една компания?

Уважение, Доверие, Развитие, Свобода в рамките на нормалното за позицията ми.

Колко важна е за Вас стойността на месечното възнаграждение?

Това никога не е било на първо място при мен, дори когато е било много ниско. Все пак има една сума, под която човек не се чувства дори човек. Ако я преминем, би трябвало развитието да е основната ни мотивация в работата. Дали като по-добър специалист или като мениджър, няма значение. За мен обаче има и горна граница, която ако се премине също е много лошо и проблемите могат да са повече, отколкото при ниското възнаграждение. Трябва да знаем за какво и колко пари ни трябват и да гледаме на тях само като ресурс за изпълнение на нашите планове.

Трябва ли да сме приятели с колегите си?

Не мисля, че някога, някой мениджър ще намери златната среда. Винаги се залита в една от двете посоки и от време на време трябва да се правят настройки (да се затегне или да се отпусне). Аз лично предпочитам да разчитам на по-приятелско отношение и да коригирам поведението на конкретни хора, когато се наложи. Иначе в по-общ план, ако включим всички колеги в офиса, няма нищо лошо да има приятелска атмосфера, дори напротив. Голяма част от живота ни минава на работното място, темите които ни вълнуват често са свързани с работата и много лесно бихме общували точно с колегите по всякакви теми.

През колко години трябва да сменяме работното си място, за да се развиваме кариерно и кой е най-ясният знак, който ни показва, че е дошло време за промяна?

По-лесно е да се сменя работата през 2-3 години. Някои хора следват това правило и в личния си живот. Но аз не познавам човек, който си сменя работата през 2-3 години и да е доволен от нея. Винаги мрънка, оплаква се от колегите, от шефа, чувства се недооценен. И така 5-6 пъти по 2-3 години и най-хубавите ти години от живота са минали. Все някога човек трябва да намери правилното си място и да се задържи за по-дълго време. По-трудно ли е? Да, по-трудно е. Но след време винаги си струва. Намерил си много приятели, постигнал си резултати с които си горд и са те развили като специалист или мениджър, помнят те много хора, ти също имаш много спомени. Но това не означава да стоите на едно място. Винаги трябва да се търси развитие. Особено ако усетите, че нямате никакво такова в няколко последователни месеца, масимум година. Потърсете ново предизвикателство в настоящата ви компания, а ако това е невъзможно, потърсете най-доброто работно място за вас, то очевидно не е тук.

Трябва ли да внимаваме какво пишем в социалните мрежи и как това се отразява на кариерното ни развитие?

Трябва. Особено ако изразяваме мнение за работата си и смесваме прекалено много личен и професионален живот. Сега не е нужно да проучваме някого – звъним му за интервю и веднага ни излиза като предложение за приятел в социалните мрежи. Но не трябва да изпадаме в крайности и да ровим в профилите на хората. Ако са се постарали да отделят личния си живот от професионалния, това си е тяхна работа и не ни интересува.

Кой е най-ценният съвет, който сте получавал във Вашата кариера?

Не мога да се сетя, а имам себе си за позитивен човек. Май, наистина със се учил предимно от грешките или съм си копирал и развивал нещата, които са ми харесали. Сещам се за един, може да не е най-ценния, но е от малкото получени наготово и е добър. Освен това е от мениджър, който не уважавам, но съвета си го бива – За да може човек да прецени по-добре всяка една ситуация (особено по-трудните) е нужно да излезе от нея и да я погледне отстрани, както пълководците са управлявали всяка една битка – отстрани, нависоко, извън битката. Затова винаги приемам и търся активно съвети от хора, които не участват в решението на една задача, които дори са от друг отдел и ми се чудят защо съм ги извикал. От 10 идеи 9 може да не струват нищо (което е нормално), но една ще е много ценна и никой, който се е вглъбил в решението на задачата, няма да се е сетил. Нищо, че е напълно логично. Другото, което правя следвайки този съвет (освен, че тормозя и ангажирам хора от други отдели и извън фирмата), е аз самият физически и психически да изляза от ситуацията – задължително спирам, когато е най-напрегнато и съм зациклил, дори крайния срок да е след час. Излизам от ситуацията за малко, изчиствам си главата от проблема за 5-10 минути поне и след това стартирам отново. Това е чудесно лекарство против Burnout. И е без рецепта.

А, кой е този кариерен съвет, който Вие бихте дали?

Бъдете проактивни. Бъдете креативни. Давайте идеи. Постоянно. Така има голяма вероятност в работата да работите по ваши идеи и по проекти, които ви допадат, а в личния си живот да  следвате своите цели, а не тези на някой друг.

 

Вижте всички актуални обяви от Trenkwalder в WorkTalent.com