538

Колкото повече нещо се отлага, толкова повече се отдалечаваме от крайната цел

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

WorkTalent представя“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме бизнес лидерите, които ще дават своите кариерни съвети, на базата техния кариерен път опит през годините.

Когато пред нас се отвори възможност, трябва да анализираме, да вземем решение и да се възползваме от нея, за да реализираме цялостния си потенциал.“, споделя Радослав Николов, поредният ми гост в рубриката.

 

Кой е той?

Казвам се Радослав Николов и съм изпълнителен директор на българския развоен център на SAP – SAP Labs България. В компанията съм от 21 години, като във времето съм заемал различни роли – team lead, мениджър на екип, мениджър на глобална организация, изпълнителен директор, а от миналата година и ръководител на развойния хъб на SAP за югоизточна Европа – SAP Labs Southeast Europe Hub.

Как започна Вашата кариера? Кои моменти от Вашите първи стъпки са определящи и запомнящи се?

Кариерата ми започна още през студентските години, когато успоредно на следването, се занимавах с разработката на уебсайтове за компании, с които завързах контакт през мрежата си в университета. Това бяха първите ми стъпки в професионалното програмиране.  Особено важна крачка беше встъпването ми на длъжност като асистент в университета. Тази роля изгради качества и умения, които са ми нужни и до днес – спецификите на работата с хора, комуникационните и презентационни умения. Този опит беше важен и по-късно при наемането ми в SAP на позиция team lead. Кариерата ми извън университета продължи в аутсорсинг компания, където бях три години, но по-решаваща беше следващата ми стъпка – стартът в SAP, който ми отвори врати към всички следващи предизвикателства и успехи. Всъщност максимата, върху която изградих кариерния си път от самото начало, гласи: „Никога не казвай „не“ на възможности“.  След няколко години в ролята ми на мениджър на екип реших да поема ново предизвикателство и да навляза в нови теми, като стана мениджър на екип от различна организация. Скоро след това решение първият ми екип се свърза с мен, тъй като се отваряше възможност да ръководя глобална организация при тях. Но аз вече бях поел ангажимент към новия екип и не считах за правилно да се отметна. Затова потърсих алтернативно решение – договорих с висшето ръководство в Германия да обедини двата екипа начело с мен, и постигнахме съгласие. Възможността да поема глобална роля и да отговарям за интернационален екип, разделен в няколко държави, също беше ключова. Така имах шанса да работя с различни култури, да развия умения за комуникация и колаборация в международна среда.

Последният ключов момент (поне засега), беше встъпването ми на длъжност като изпълнителен директор на SAP Labs България и поемането на отговорност за нашите, към днешна дата, над 1400 колеги.

Кои са трите Ви най-ценни професионални качества?

Ще започна с аналитичността – решаването на проблеми и вземането на решения на базата на логика и алгоритмично мислене, намирането на няколко различни решения за един проблем. Освен това ориентираността към резултати – когато съм изправен пред някакъв казус, имам готовност да взимам решения, за да се стигне до конкретен резултат. Вярвам и в екипността, възможността да бъдеш екипен играч. Всеки ден доказваме принципа на Аристотел, че цялото е повече от сумата на съставните му части, и аз вярвам, че екипността е важна за успеха на всяка една компания. И може би отвореността ми към промените. Живея с идеята, че всичко се променя, и очаквам и приветствам промените с готовност да се адаптирам и взема максимума от отварящите се възможности.

Кога ходите с удоволствие на работа?

(Смее се) Когато няма задръстване.

Шегата настрана, всъщност почти винаги ходя с удоволствие на работа. Особено се вълнувам, когато знам, че предстои нещо, което ще окаже по-голямо въздействие и/или ще промени курса на движение. Спомням си например ежедневните дискусии по време на пандемията, които, от една страна, се случваха под напрежение и в условия на голяма неяснота, но същевременно бяха от огромно значение за компанията и работата на колегите. Посрещам с голям ентусиазъм теми и предизвикателства с толкова голямо значение.  

Кое би Ви мотивирало да сте лоялен към една компания?

Най-важното за мен е съответствието в ценностите на компанията и моите собствени. Разбира се, не става въпрос за 100% съвпадение, намирам за естествено човек да приеме и припознае част от ценностите на компанията във времето, като част от процеса на интеграция. Но смятам, че няма как да се получи, ако съществуват прекалено големи разминавания още в самото начало. За мен лично това биха били разминавания в посока отношението между хората, криенето на информация и работа, нездравословната конкуренция и налагането на прекомерна авторитарност.

Колко важна е за Вас стойността на месечното възнаграждение?

Месечното възнаграждение трябва да покрива основните нужди на човека, които той/тя сам си е дефинирал на базата на собствените житейски избори. Вярвам, че е важно да се отчита и дългосрочният успех на компанията и да се взимат под внимание различните видове бонификации – годишен бонус, програми за акции и т.н.

Трябва ли да сме приятели с колегите си?

Да, смятам, че е хубаво да сме приятели с колегите си, но под условие. От значение е какво е точно и професионалното взаимоотношение. Ако има организационна зависимост от типа между мениджър и членове на екипа, приятелството в личен план би могло да навреди на бизнес взаимоотношенията, налагането на решения и тяхното възприятие от екипа, и в последствие - успеха на бизнеса. Затова вярвам в приятелството между колеги, но и в поставянето на здравословни граници.

През колко години трябва да сменяме работното си място, за да се развиваме кариерно и кой е най-ясният знак, който ни показва, че е дошло време за промяна?

Смятам, че човек трябва да сменя работното си място от една страна, когато сам осъзнае, че вече изпълнява ролята си с изключителен професионализъм, от друга страна изпитва усещане за монотонна рутина, а от трета пък, когато усети, че има потенциал за повече и готовност да поеме по-големи или различни отговорности. Обикновено това се случва на няколко години. Като тук не става въпрос за смяна на фирмата работодател - големите компании често дават възможност за развитие и различни кариерни пътища и в рамките на самата компания. Предпоставка за всички такива промени е отворената и навременна комуникация с мениджъра, за да може той/тя да реагира своевременно и да съдейства с поемането на следващата крачка.

Трябва ли да внимаваме какво пишем в социалните мрежи и как това се отразява на кариерното ни развитие?

Със сигурност трябва да сме внимателни с всичко, което пишем или казваме, независимо от канала или медията, тъй като всяка подобна проява създава някакво впечатление за нашата личност. Въпреки че компаниите се стремят да са безпристрастни в процеса на подбор, в крайна сметка общуваме с хора, които съзнателно или несъзнателно си създават впечатление, което може да има влияние върху нашето развитие. Поради това е важно да управляваме присъствието си онлайн с мисъл към възприятието на околните.

Кой е най-ценният съвет, който сте получавал във Вашата кариера?

Трудно ми е да се сетя за конкретен пример, по-скоро става въпрос за съвкупност от примери и житейски ситуации, които са ме изградили като професионалист. Ако трябва да се спра на един съвет, който съм получил, би бил в посока „Никога не се отказвай“. И това важи дори когато нещата не се случат от първия опит. Ако не сработи „от раз“, трябва да се изпробва различен подход, да се погледне на ситуацията от различна перспектива и да се опитва, докато не стане.

А, кой е този кариерен съвет, който Вие бихте дали?

Бих посъветвал решения да се взимат аналитично. Въпреки че няма как да изключим интуицията или емоционалното напълно, е добър подход да се разпишат всички фактори, на базата на които ще решим, да отчетем субективните фактори, да се претеглят и чак тогава да се направи информирано решение. Също така насърчавам към изпълнителност и готовност за вземане на решения възможно най-рано. Колкото повече се отлага, толкова повече се отдалечаваме от крайната цел и възможността за развитие.

На последно място, но не и по значение – да не се изпускат възможности! Когато пред нас се отвори възможност, трябва да анализираме, да вземем решение и да се възползваме от нея, за да реализираме цялостния си потенциал.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com