158

Правете нещата със смисъл, избирайте важните теми, за които искате хората да ви чуят

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: MSL Sofia

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

Социалният аспект и комуникацията с различни хора провокира желанието ми да разуча повече какво представлява света на PR.“, споделя Ива Григорова, поредният ми гост в рубриката.

 

Коя е тя?

Ива Григорова, директор PR бизнес на MSL, част от Publicis Groupe България, споделя:

Мисля, че през годините съм отговаряла различно на този въпрос, в зависимост на какъв етап от личното и професионалното си развитие съм се намирала. Определям се като човек, който вярва в силата на думите и на това, че факти и интуиция могат да се колаборират, за да създаваш нещо смислено за другите. PR комуникациите винаги са били моя страст. Това да съм част от глобална компания, да обменям опит с колеги от различни пазари и да ръководя екип от талантливи и мотивирани експерти, ме вдъхновява да търся подходите, които ни отличават като бизнес и които ми помагат да иновирам PR професията.

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

Първата ми работа беше още като тийнейджър. През лятните ваканции работех в салона за красота на майка ми. Тогава научих как уменията, които изграждаш,  може да ти носят възнаграждания. Това беше и стимул да изкарвам джобните си.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

Вярвам, че трябва да имаш мечта, която да разгръщаш, за да се развиваш и да се учиш как стратегията те води към осъществяването ѝ.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Вдъхновение! Първата ми работа събуди интерес към това „да си зад сцената“, „зад кадър“, работейки с хора, които са дошли за услугата ти. Социалният аспект и комуникацията с различни хора също провокира желанието ми да разуча повече какво представлява света на PR.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

Различните ментори, професионални вдъхновители и хора, които съм срещала по време на отделните етапи от професионалния ми път. Всеки един от тях ми е давал различна насока, вдъхновение, съвет или мисъл.. Думи, които са ми помагали да намирам отговори и да виждам възможности как искам да се развивам като човек и професионалист.

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

Осъзнаването на грешката е да разбереш и намериш друг подход и поглед на ситуацията, така че ако тя се повтори да отиграеш ситуацията по-друг начин. Различният подход може да е всичко – конкретна дума, жест, реакция или пасивност, подготовка, решителност и смелост или идея!

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Постоянство. Смелост. Визия.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?

Вярвам, че родителите трябва да подкрепят децата да развиват потенциала и мечтите си, дори да им се струват различни или не по техните разбирания. Благодарна съм на моите родители, които подкрепиха моя избор да уча и да се развивам в PR индустрията в годините, когато нашата професия тепърва започваше да се развива у нас, а дисциплиниата не съществуваше в българските университети.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

Приятелите подкрепят безусловно независимо  къде на кариерния си път се намираш.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Рецепта има и тя е индивидуална за всеки спрямо начина на живот, амбиции и желания. Балансът съществува, стига да го искаш и да му позволиш да се изрази.

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

И двете. Не винаги материалните поощрения мотивират, но не винаги социалните придобвки и обученията задържат хората в една компания. Тук също трябва да има баланс и последователност. Вертикалата изисква отговорности, които не всеки е готов да отстоява, хоризонталата отваря хоризонти.

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Получавала съм различни съвети. Най-въздействащите за мен са били това да правя нещата със смисъл, да избирам важните теми, за които искам хората да ме чуят и да работя с любов и да обичам това, което правя.

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com