310

Не се заблуждавайте, че щом имате план, вселената ще се нареди според него

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

Не очаквай кариерата да ти даде смисъл. Тя е просто начин да си изкарваш прехраната. Истинското щастие е извън офиса, в отношенията, в преживяванията, в малките радости. Не го забравяй.“, споделя Николай Райчев, поредният ми гост в рубриката.

 

Кой е той?

Казвам се Николай Райчев и съм Професор по компютърни науки в Американски университет. От двадесет години съм в окопите на софтуерната индустрия, дигиталната трансформация, AI, блокчейн, облаци... Изграждал съм системи, които не се сриват, и екипи, които не се предават. През тези две десетилетия в играта съм виждал почти всичко, от пълни катастрофи в последната минута, до проекти, които наистина променят правилата на играта. Работил съм с AI, блокчейн и облачни технологии, преди те да станат корпоративни модни думи, и мога да кажа, че не всяка нова технология е спасителната лодка, за която се представя. Като професор, се опитвам да инжектирам доза реализъм в моите студенти. Моето лидерство е по-скоро от типа "върви с мен", а не "прави каквото ти казвам". Вярвам, че екипите работят най-добре, когато всеки знае, че грешките са част от процеса и че всяко решение, което изглежда перфектно на хартия, вероятно ще трябва да се адаптира към реалния свят. Най-голямото ми постижение е, че все още съм тук, адаптирам се и продължавам да се уча. Технологиите се променят с бързина, която може да обърне света наопаки за една нощ, а аз съм човек, който се опитва да не остане зад борда, докато всички плаваме през този хаос.

Първата ми работа:

На 16 г., помагах на по-големият ми брат през летните ваканции.

Кариерната ми стратегия:

Разбира се, че трябва да имаме. Но не забравяйте, че стратегията е инструмент, а не догма. Тя ни помага да осъзнаем целите си, да планираме стъпките си и да се ориентираме в лабиринта на възможностите. Но е важно да помним, че животът е динамичен и всичко може да се промени по всяко време. Не се заблуждавайте, че щом имате план, вселената ще се нареди според него. Плановете са като пътни знаци в мъгла – помагат, но не гарантират, че няма да се блъснете в дърво. Животът е хаос, пълен с непредвидени обрати. Планираш, градиш, а после някой ти изритва стълбата под краката. По-добре гради умения, бъди адаптивен и готов да се преориентираш. Бъдете готови да импровизирате.

Влияние на първата работа:

Първата работа е като първата любов - интензивна, формираща, често болезнена. Там се научаваш на дисциплина, или на липсата ѝ. Виждаш какво значи да си винтче в машината и решаваш дали искаш да си такъв цял живот. Това е моментът, когато научавате какво е да работиш за пари, да търпиш шефа си и да разбираш колко е голяма разликата между очакванията и реалността."

Влияние на събития и хора:

Най-голям отпечатък оставят онези моменти и хора, които ви изтласкват извън зоната ви на комфорт, които те вдъхновяват или отвращават, провалите, които те карат да се изправиш по-силен от преди, моментите на прозрение - те оформят и теб и пътя ти. Не събитията, а как реагираш на тях. Без значение дали става въпрос за началник, който те кара да преосмислиш смисъла на „трудовия мазохизъм“, или колега, който ти показва тънкостите на политическите игри в офиса.

Реакция на грешка:

Най-правилната реакция е да не се правиш на удавник, който се хваща за сламка. Приемаш грешката, анализираш я, поучаваш се от нея и продължаваш напред. Не е краят на света, дори да се чувстваш като изпуснат балон.

Качества за бързо кариерно развитие:

Хората с бързо кариерно развитие обикновено са много амбициозни и упорити, често са с нагласа да работят повече от другите за да се издигнат, но най-важното е умението им да се продават и да правят впечатление на правилните хора. Талантът е важен, но умението да се позиционирате е най-важно.

Роля на семейството:

Семейството може да е опора или котва. Слушай, преценяй и взимай решения сам. Не се страхувайте да следвате собствените си мечти, дори ако те се различават от очакванията на семейството.

Роля на приятелите:

Истинските приятели те подкрепят, независимо дали си на върха или на дъното. Те са хората, с които можеш да бъдеш себе си. Но не забравяйте, че те могат да ти подадат рамо, но не могат да ти носят багажа. Подкрепяй ги, но не се облягай на тях. Всеки сам е отговорен за собствения си път.

Баланс между личен и професионален живот:

Професията ти е част от теб, не отделна вселена. Не се мъчи да ги разделиш, просто живей. Живей пълноценно, с цялото си сърце и душа. Научете се да казвате "не" без чувство на вина и да приоритизирате здравето и щастието си. Няма универсална формула, освен постоянното самонаблюдение и коригиране на курса.

Универсална рецепта няма, но има принципи, които могат да ви помогнат:

Осъзнайте ценностите си: Какво е важно за вас в живота? Какво ви носи щастие и удовлетворение? Когато знаете ценностите си, можете да вземате решения, които са в съответствие с тях.
Поставете си ясни цели: Какво искате да постигнете в кариерата и личния си живот? Когато имате ясни цели, е по-лесно да планирате времето си и да отделите приоритет на важните задачи.
Бъдете организирани: Планирайте деня си, седмицата си, месеца си. Отделяйте време за работа, за личен живот, за почивка и за хобита. Не претоварвайте графика си и не се страхувайте да казвате "не".
Научете се да делегирате: Не се опитвайте да правите всичко сами. Делегирайте задачи на други хора, когато е възможно.
Изключвайте се: Когато сте извън работа, изключете телефона и компютъра. Не проверявайте работните си имейли и съобщения. Отделете време за себе си, за семейството и приятелите си.
Грижете се за себе си: Хранете се здравословно, спортувайте, спете достатъчно. Когато се чувствате добре физически и психически, ще имате повече енергия и мотивация за работа и за личен живот.“


Хоризонтално или вертикално развитие:

Хоризонтално, вертикално, криво-ляво... Какво значение има? Избери пътя, който те кара да се чувстваш жив. Не се мъчи да се вкараш в калъп. Няма прост отговор. Зависи от вашите цели, ценности и приоритети. Някои хора предпочитат да се издигнат в йерархията и да поемат по-голяма отговорност, докато други предпочитат да се развиват хоризонтално, като усвояват нови знания и умения. Важно е да изберете пътя, който ви носи най-много удовлетворение.

Най-ценен кариерен съвет:

Не преследвайте чужди идеали на щастие и успех, а се съсредоточете върху това, което ви кара да се чувствате щастливи.

Никой не ти дължи нищо. Ако искаш нещо - вземи си го сам.

Но не се надценявай. Светът е пълен с хора, които мислят, че са по-важни, отколкото са. Работи здраво, учи се непрекъснато и не спирай да се развиваш.

И още нещо:

Не очаквай кариерата да ти даде смисъл. Тя е просто начин да си изкарваш прехраната. Истинското щастие е извън офиса, в отношенията, в преживяванията, в малките радости. Не го забравяй.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com