377

Оставете егото „настрани“ и активно търсете конструктивна обратна връзка

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Леко Тамаш / Leko Tamas

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

 

Вярвайте в себе си и на хората до вас, бъдете винаги отворени към промяната и останете автентични!“, споделя Пламен Денчев, поредният ми гост в рубриката.

 

Кой е той?

Казвам се Пламен Денчев и по образование съм авиационен инженер. Но по призвание от близо 30 години активно участвам в организиране, управление, трансформиране и оптимизиране на производствени процеси! Щастливо женен съм и съм горд родител на двама пораснали тийнейджъри (дъщеря на 18 г. и син на 16 г.).

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

Лятото на 1987 г. (бил съм на 14 г.), през ваканцията имах възможността да работя по поддръжката на паркове и градини, основно градинарска работа. Иначе, първата ми по-сериозна работа и съответно получаване на възнаграждение започнах на 18 г. в частната производствена фирма на моя Баща (светла му памет)!

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

Със сигурност първо трябва да имаме мечти, които да следваме и сбъдваме! Пътят и най-вече стъпките към тяхното реализиране може да се нарекат „стратегия за кариерно развитие“! За един млад човек, ключово е осъзнатото решение, какво го влече и какво му харесва да прави, за да има желание да го работи и развива професионално!

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Лично за мен и пречупено през погледа на вече натрупания многогодишен опит, влиянието на първото ми истинско работно място (в частната производствена фирма на Баща ми) беше основополагащо по отношение на изграждането на трудовите ми навици, отговорности, права и задължения! Спецификата на работната среда („семейна“, „приятелска“, „неутрална“ или „враждебна“) на първото ни работно място и най-вече нашето възприятие и реакция към нея, определят влиянието върху нас и оформянето на кариерните ни навици.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

Всяка съществена промяна, голям успех или пък болезнен провал през професионалния ни път оставят своя отпечатък. Важното (поне за мен е) в такива моменти на възходи и спадове, да останем фокусирани към „голямата ни цел“, да не се „взимаме на сериозно“ или пък да „изпадаме в депресия“, да се учим от грешките си и да празнуваме успехите (препоръчително да е с колеги и приятели)!

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

След допусната Грешка, най-правилната реакция е Осъзнаване и Признаване! Оставяне егото „настрани“ и активно търсене на конструктивна обратна връзка от Ръководител, Ментор, доверен Колега или Приятел.

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Отворени са към промяната, имат реална самооценка за качествата си, учат се бързо и най-вече умеят да „увличат“ и да „овластяват“ хората и екипите около себе си!

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?

Всички знаем важността и ролята на семейството през „първите 7 години“ от живота ни като Хора! В кариерен план, ролята на семейството през „вторите и третите 7 години“ от развитието на децата ни е основополагаща и ключова! За мен като родител има значение дали децата ми ще растат само като „разглезени и презадоволени консуматори“ или ще имат примера, подкрепата и възможността самостоятелно да преследват и сбъдват собствените си мечти!

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

Истинският Приятел е „ценен актив“, не само в живота, но и в кариерното ни развитие – ще се радва на успехите ни, ще ни помага да преодолеем трудностите и неуспехите, откровено ще говори с нас за слабостите и недостатъците ни и когато е нужно/поискано, ще дава ценни съвети и ще ни „приземява“ обратно в реалността.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Колкото хора, толкова и рецепти! 😊 Важното е всеки да открие сам за себе си баланса и да постави собствените си граници между личен и професионален живот, такива, каквито работят най-добре за кариерното му развитие и (ако може) без много да пречат на личния и/или семейния живот!

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

В такава възраст, трупането на знания, опит и умения е нормална и основна цел в кариерното ни развитие, като хоризонталното движение според мен дава по-голяма добавена стойност в тези посоки. Но да не забравяме, че всичко зависи от собствената ни стратегия и готовност за поемане на предизвикателства, затова – смело и отговорно напред и нагоре!

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Никога всичко и на всяка цена, семейството е винаги на първо място! Вярвайте в себе си и на хората до вас, бъдете винаги отворени към промяната и останете автентични!

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com