401

Адаптивност, решителност и комуникативност са водещите фактори за успешна кариера

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

 

Първата ни работа ни учи на дисциплина, на това, че зад всичко красиво стои талант, много работа и… много работа!“, споделя Йордан Кисимов, първият ми гост в рубриката.

 

Кой е той?

 

Йордан Кисимов е на 45 години, роден в София, в семейство на музикант и артист, учил е в музикално училище, езикова гимназия и е следвал в Германия. В момента работи като функционален консултант в Хитачи Солюшънс България, занимава се с ERP системи – Майкрософт Дайнамикс 365. Работил е много в сферата на продажби и търговия за някои от най-големите вериги за хранителни продукти, премиум APPLE магазини в Европа. В момента се наслаждава на промяна в кариерата си, от търговия към подкрепа и структуриране на търговските процеси чрез ERP системи.

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?
Беше далечната 96-97 година, когато работех лятото като продавач-консултант в авантюристичния тогава бизнес на спиртните напитки. Първият сблъсък с работа на смени, отиване навреме на работа, оставане до късно. Не нормирано работно време.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?
Чудесно е да имаме стратегия, която да следваме, но още по-важно е да сме адаптивни. Да вървим крачка след крачка, а не да следваме само една имагинерна цел. Разбиването на пътя на части запазва възможността ни да виждаме отделните детайли и да не загубваме голямата картина.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?
Първото ни работно място е и първи сблъсък с реалността. С това, че дори мечтаната работа има своите трудни и не вдъхновяващи страни. Тя ни учи на дисциплина, на това, че зад всичко красиво стои талант, много работа и… много работа.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?
Вдъхновяващите ръководители, вдъхновяващите служители, големите съперници и конкуренти, големите успехи и най-вече, грандиозните провали.

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?
Най-важната реакция е бързото преминаване през процес на осъзнаване и приемане, анализ и връщане в играта с нови сили и много повече опит. Опит, който не можем да получим сред букети от рози и медали.

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?
Адаптивност, решителност и комуникативност.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?
Ролята на семейството е решителна, тя може или да вдъхнови, или да откаже от даден кариерен път. Ако избраният път е този на родителите, може да е много полезна, с оглед съкращаване на пътя до ценен опит. Тя може да бъде заменена от правилно подбрани програми за стаж.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?
Ролята на приятелите често е като ролята на нетуъркинга, приятелите подкрепят, съветват и виждат отстрани възможности, които ние често пренебрегваме.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?
Рецепта има, но ние често я забравяме в устрема си към върха. Тя е да разпознаваме добре стадиите на развитие, да сме наясно със собствените си нужди и граници и да можем да определим колко от личния ни свят сме готови да отдадем за работата, която обичаме. С опита идва и възможността да балансираме.

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?
Защо не и двете? На тази възраст в много професионални аспекти, младите таланти могат да се наслаждават на възможности и за хоризонтален, и за вертикален подем в кариерата. Важни са преценката и натрупаният опит, поетите задължения и отговорности.

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?
И надолу, и нагоре по стълбицата, пак се срещаме. Как работим е това, което сме – нека всеки ни олицетворява с нея.

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com