435

Ако ни е страх, че някой може да ни измести, значи сме спрели да се развиваме

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

Важно е да разберем какъв е нашият талант, за да сме успешни.“, споделя Ирина Константинова, поредният ми гост в рубриката.

 

Коя е тя?

Kaзвам се Ирина Константинова и съм Client Service Director в The Smarts. Имам над 10 годишен опит в сферата на рекламата, като от 2018 съм част от екипа на агенцията. Отговарям за управлението и развитието на акаунтския отдел, както и за партньорските отношения с настоящи и потенциални клиенти. Devoted to imagination e пътят, който Тhe Smarts и останалите компании от комуникационната ни група сме поели и следваме в работата си ежедневно по различни проекти. Вярвам, че именно силата на въображението и нестихващият ентусиазмът са нещата, които ни отличават и ни помагат да предлагаме ефективни решения за нашите клиенти.

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

Бях първи курс, когато започнах да работя. Никога няма да забравя първата си работа – продавач консултант. Тя ми помогна изключително много да изляза от зоната си на комфорт и да се науча на работна дисциплина. Най-вече ме научи на изкуството на общуване с много и различни типове хора, което ми е ценно и до днес и смятам за моя супер сила.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

Смятам, че за да сме успешни е важно да разберем, какъв е нашият талант. Понякога това отнема повече време, но веднъж щом знаем в какво сме истински добри, кариерното развитие идва с лекота и от само себе си. Искрено се възхищавам на младежите, които отрано са намерили своя път и имат търпението и желанието да го извървят, наслаждавайки се спокойно на всяка своя крачка, без да препускат в галоп.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Огромно. Но смятам, че не само първото, а и всяко следващо работно място с неговите специфики, оказва влияние. Сама по себе си всяка работната среда е определяща не само за работните навици на служителите, а и за цялостното им отношение към работата в дългосрочен план. За това е важно да намерим „нашето място“, чиято фирмена философия да отговаря на нашата собствена, за да можем заедно да вървим напред и да се развиваме взаимно.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

Менторите и преките ми ръководители са хората, които винаги ще помня, защото е много важно да има някой, който  освен да те води по пътя, да знае и кога е правилния момент леко да се отдръпне за да ти даде възможност да бъдеш самостоятелен и да покажеш пълния си потенциал на практика. Нещото, което винаги ме е движело и ми е помагало да се развивам, и което прилагам в работата си и с моя екип е разбирането, че доверието се дава, а не се печели. По този начин от самото начало успяваме да изградим продуктивни и устойчиви във времето взаимоотношения.

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

Да сме конструктивни и откровени, най-вече към себе си.

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Не смятам, че бързото кариерно развитие е най-добрия пример. Важно е когато се изкачваме по кариерната стълбица да имаме и натрупан житейски опит. Вярвам, че двете неща вървят ръка за ръка.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?  

Хубаво е да се вслушваме в съветите на родителите си и като цяло на хората с повече опит от нас. Важно е обаче да следваме сърцето и интуицията си.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

Приятелите безспорно оказват влияние и често се намира някой да ти даде посока за размисъл.  Аз винаги съм обичала да виждам и другата гледна точка, но когато дойде време да взема решение, никога не следвам сляпо чужди съвети. И тук важи същото като по-горе, важно е в крайна сметка изборите и мотивацията ни, да идват от самите нас, за да сме сигурни, че са най-правилните, спрямо дадена ситуация.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Работата и личният живот вървят ръка за ръка и за да постигнем баланс между тях е необходимо да се научим да управляваме правилно времето си. Едното не трябва да е за сметка на другото.

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

Смятам, че няма рецепта за това. И двете посоки имат своите предимства и предизвикателства и е необходимо да си готов да ги приемеш. Преди всичко вярвам, че кариерното развитие трябва да става навременно и спрямо индивидуалните качествата на човек. Конкретната титла за мен не трябва да бъде самоцел и не трябва да бъде определяща за това дали си успешен в работата си. Има хора, които не се чувстват комфортно на високи позиции в йерархията. Това не означава, че на се добри професионалисти, даже напротив. За подобен типаж служители хоризонталното развитие е по-подходящо, така успяват да разгърнат своя потенциал и самите те се чувстват по-удовлетворени в работен план.

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Ако ни е страх, че някой може да ни измести, значи сме спрели да се развиваме. Също бих добавила да бъдем търпеливи, любознателни и отворени към света,  да предизвикваме себе си, да имаме ясна самооценка и да инвестираме повече в образование.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com