193

Бъдете търпеливи и умейте да изчаквате проявлението на резултатите от вашите усилия

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

WorkTalent представя“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме бизнес лидерите, които ще дават своите кариерни съвети, на базата техния кариерен път опит през годините.

Изграждането на характер е като изработването на мозайка съставена от различни части, които образуват един цялостен образ – предизвикателството е да се потопиш напълно в различните пространства и стилове като същевременно запазиш своята уникалност, автентичност и перспектива.“, споделя Павел Лисев, поредният ми гост в рубриката.

 

Кой е той?

Казвам се Павел Лисев и съм Изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Фонд на фондовете в България – специализирана финансова институция с основна дейност ефективно и устойчиво управление на финансови инструменти, заложени в програми, съфинансирани от Европейския съюз. Завърших образователна магистърска степен “Финанси“ от университета в Лунд (Швеция), както и професионална специализация “Глобален финансов мениджмънт и хеджиране“ от университета в Копенхаген (Дания). Интересно обстоятелство, което малко хора знаят за мен е отдадеността ми към волейбола вече 20+ години - двукратен носител на републиканската титла при юношите

Как започна Вашата кариера? Кои моменти от Вашите първи стъпки са определящи и запомнящи се?

Професионалното си развитие започнах като финансов анализатор в шведска стартъп компания специализирана в разработването на независими bull/bear анализи и стратегическо планиране насочено към борсово търгувани на AktieTorget (алтернативна платформа за борсова търговия) шведски компании с микро и малка пазарна капитализация. На последващ етап, кариерният ми път премина към инвестиционното банкиране и участие в структурирани процеси по сливания и придобивания, набиране на капитал и корпоративни преструктурирания. За известен период координирах инсвестиционна програма за стартиращи финтех компании на етап продуктова концепция. Преди да заема текущата си длъжност, бях старши мениджър във Виза България с мандат за управление на портфолио от финансови и технологични акаунти и внедряване на иновативни продукти и решения в сферата на дигиталните и картови разплащания. Всички тези етапи бяха определящи за изграждането на характер и професионална етика.

Кои са трите Ви най-ценни професионални качества?

Съобразителност, търпение и адаптивност.

Кога ходите с удоволствие на работа?

Ангажираността ни към работните процеси е правопропорционална на предизвикателството да създадем нещо от себе си, което не само отразява нашата професионална компетентност, но и носи смисъл за нашето лично развитие и принос към обществото и обратнопропорционална на липсата на възможности за себеизразяване.

Кое би Ви мотивирало да сте лоялен към една компания?

Мотивацията за лоялност може да бъде вдъхновена от различни фактори. Един от ключовите елементи е съвместната визия и ценности между вас и компанията.

Трябва ли да сме приятели с колегите си?

Необходимостта от приятелство с колегите зависи от индивидуалните предпочитания, обстоятелствата на работната среда и способността да се поддържа баланс между личното и професионалното.

През колко години трябва да сменяме работното си място, за да се развиваме кариерно и кой е най-ясният знак, който ни показва, че е дошло време за промяна?

Често ние сме нетърпеливи спрямо настоящето си  – има различни фактори, които могат да бъдат ясни индикатори за необходимостта от промяна – несъответствие на ценностите, асиметричност в отношенията, монотонност, емоционална изолация. Най-отличителният знак, че е настъпило време за промяна, е вътрешното ни усещане и осъзнаване на тези фактори.

Трябва ли да внимаваме какво пишем в социалните мрежи и как това се отразява на кариерното ни развитие?

Връзката между социалните мрежи и кариерното развитие може да се разглежда през призмата на социалната философия – социалните мрежи са платформата, чрез която можем да изразим нашата професионална компетентност, да се свържем с колеги и работодатели, да споделим своите кариерни постижения. Въпреки това, те могат да подхранват култура на виртуално представяне, в което съдържанието е често формирано от стремежа към внимание и одобрение, вместо от изграждането на истински и автентичен израз.

Кой е най-ценният съвет, който сте получавал във Вашата кариера?

Бъди в постоянно търсене – за да създадеш, трябва да можеш да улавяш идеите си.

А, кой е този кариерен съвет, който Вие бихте дали?

Бъдете търпеливи и умейте да изчаквате проявление на резултатите от вашите усилия -  в повечето случаи те идват постепенно и с натрупване.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com