243

Бъди любопитен, общувай, пътувай, не се пести и не се страхувай. Обграждай се с умни хора

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

 

Старая се, когато съм със семейството си или с приятелите си да бъда с тях на 100%, същото важи и за работата.“, споделя Аделина Попова, поредният ми гост в рубриката.

 

Коя е тя?

Казвам се Аделина Попова, родена съм, живея и работя в София. В момента работя в голяма международна организация, в сферата на информационните технологии – EVIDEN. Ролята, в която съм от последната една година, е Глобален лидер на направлението „Развитие на лидерството“ в организацията ни. Моята задача е да изградя цялостната стратегия за развитие на лидери в компанията. Работата ми е много креативна, имам възможността да работя с екипи от най-престижните световни организации като Харвард, Корн Фери, Франклин Кови, INSEAD и други. През годините съм заемала различни позиции в сферата на човешките ресурси, включително реализирах и собствена консултантска компания. По образование съм икономист и стартирах професионалния си път като част от екипа на „Корпоративни финанси“, но благодарение на уникални ментори и мениджъри, имах възможността да се дипломирам и като професионалист „Стратегическо управление на ЧР“ в института за развитие на персонал в Лондон. Така, вече повече от 20 години се развивам професионално в различни роли и функции в сферата на управление на човешкия капитал.

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

Започнах да работя още в университета – първоначално като стажант в отдел „Финанси“, а в последствие и като редовен служител на намален работен ден. Първото си възнаграждение по трудов договор получих на 19 години и веднага го „инвестирах“ в шофьорски курс.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

Категорично, да. За мен винаги е било от изключителна важност каква е ролята, която заемам/или ще заема – не като титла, а като съдържание. Какви са основните знания и умения, които са необходими, за да съм успешна в тази роля, но и какво ще науча, как това ще обогати моя опит и съответно ще ме доизгражда и обогатява като професионалист. В интерес на истината, познанията ми по финанси (статистика, анализ на данни, умение да „четеш“ числата и да ги представяш като бизнес анализ и като подкрепа на определени проекти/бюджети/предложения) винаги са ми били изключително ценни, за да позиционирам „човешките ресурси“ на масата на бизнеса.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Аз имах възможността и късмета да стана част от много динамична работна среда, взискателен, но много хуманен, като подход и разбиране, шеф, екип с изградени навици и ред, който се налагаше от компанията-майка в Щатите. След дипломирането си, постъпих в друга голяма международна компания, чиято история датира от края на 19ти век и мога да твърдя, че там се изградих като професионалист – развивах професионалното си любопитство, учех непрекъснато, работех с колеги от различни функции и локации, имах най-добрите мениджъри и ментори. Културата на компанията е да инвестира много в развитието на хората си.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

За всеки един събитията и хората са различни. За мен, определено са първите ми мениджъри и ментори, хора, които не се пестяха да обучават, да „отварят врати“ и да ме предизвикват с все по-големи, отговорни и трудни проекти. Това са хората, които редовно ме изваждаха от сферата ми на комфорт, но не преди това да са ми дали възможността да се науча и да „тествам“ силните си страни в „защитена среда“. Събитията в моя кариерен път са подобни – преминаването от локална в регионална роля, впоследствие в роли с глобални отговорности. Всяка следваща стъпка е винаги свързана с повече адреналин и колкото по-високо отиваш, толкова по- разреден е кислородът. Затова, екипът, с който си заобиколен е от критично значение 😊

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

Да станем, да изтупаме праха от дланите си, да се усмихнем, да „приберем“ прилежно научения урок в раницата на опита си (така, че да можем да го използваме, когато сме в сходна ситуация), за да не се препъваме в същия камък отново. Когато е необходимо, да се извиним, да благодарим, да признаем грешката, да простим.

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Висока степен на дисциплина и самоосъзнатост. Умения да слушат (не за да отговорят, а за да разберат), умения да адаптират комуникацията си в зависимост от аудиторията, средата, нуждата. Вие казвате „бързо кариерно развитие“, но аз ще акцентирам и на търпението и постоянството 😊 като важни за успеха качества. През годините съм работила с много харизматични и успешни лидери, подпомагала съм процеса на израстване на хора с огромен лидерски потенциал, и това което ми прави много силно впечатление е, че новите поколения ценят високо автентичните лидери – честност, откритост, справедливост, етичност - качества които са всъщност, основни градивни елементи в една устойчива и морална ценностна система.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие?

Трябва ли да следваме съветите на родителите си? (много ме усмихна този въпрос 😊 – защото ме замисли, че сега и аз съм в ролята на родител) – надали има еднозначен отговор. Общоприета е тезата, че родителите мислят най-доброто за децата си, съответно имат по-голям житейски опит и мъдрост да посъветват за някаква посока. Но, аз силно вярвам и в това, че човек трябва да следва шепота на сърцето и душата си, за да се чувства щастлив и реализиран. Всеки от нас е една малка вселена от чувства, емоции, пориви, амбиции, желание за успех в различните роли, силни и слаби страни. Родителите трябва да са съветници на децата си, но тежестта на избора и на решението се носи от всеки лично. Когато моята дъщеря завършваше основното си образование, в моето обръщение към децата споделих: „оттук нататък изборите ще са все по-малко наши (на родителите) и все повече ваши, важното е да сме ви възпитали като достойни хора и да сме ви дали криле, пък вие ще се тренирате да летите, колко високо и колко далече, зависи от вас и вашите стремежи“. Аз вярвам в това.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

Много от хората с, които съм работила през годините, са в кръга на днешните ми приятели. Като цяло, обаче, се стремя да разделям професионалните решения, които касаят моето кариерно развитие от приятелските срещи и разговори.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Според мен има, и колкото и банално да звучи, аз свързвам баланса с умението да дефинирам приоритетите си. Старая се, когато съм със семейството си или с приятелите си да бъда с тях на 100%, същото важи и за работата. Не съм привърженик на „multitasking” манталитета. За мен това не е уважително.

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

Въпросите ви са много провокативни 😊 –  все още не съм открила общовалидната рецепта за успех. През призмата на опита си, смятам, че е много правилно в началните години на кариерното си развитие, да пробваме повече и различни дейности, области, роли (по-скоро в хоризонтален план). Така трупаме опитности, верифицираме кое ни харесва и кое не толкова, опознаваме силните си страни и осъзнаваме какво да развиваме и да учим още. След първоначалното „натрупване на капитал“ вече сме по-смели, по-отговорни, по-подготвени да вземаме решения, да изграждаме стратегии, да анализираме пазарни тенденции, да конструираме решения, да управляваме други хора. Това е моментът на вертикалното израстване и поемането на ръководни роли.

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Не спирай да учиш! Тренирай мускула наречен „любопитство“ – общувай с различни поколения, слушай с внимание. Пътувай. Не се пести и не се страхувай. Колкото и да е голяма и трудна задачата/проекта, раздели го на малки задачи, обграждай се с по-умни от теб хора и няма как да не си успешен 😊

Благодаря ви за отделеното време.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com