302

Често си мисля за историята, която искам да нарисувам с кариерата си

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

 

Kойто не се е провалил поне веднъж в някакъв бизнес, повярвайте ми, нищо не е разбрал от живота.“, споделя Георги Найденов, поредният ми гост в рубриката.

 

Кой е той?

Казвам се Георги Найденов е съм магистър по международни икономически отношения. Имам и втора магистратура по корпоративен контрол и икономически анализи. Зад гърба си имам сериозен опит в сферата на предприемачеството, финансите, администрацията и развитието на проекти. Бил съм съветник по икономическата политика на заместник министър-председателя по европейски политики и институционални въпроси на Република България (2014-2015) и на министъра на труда и социалната политика (2023-2024). От октомври 2022 г. съм заместник – изпълнителен директор по икономическите въпроси на УМБАЛ „Света Екатерина” ЕАД.

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

На 18 години. Лятната ваканция преди да стана студент. Асфалтирах покриви на промишлени сгради и чистех халета. Трябваше да събера пари за море.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

Кариерното развитие представлява серия от дейности, предприети от служителя за постигане на желаното от него благоприятно развитие в кариерата му. Целият процес по кариерно развитие може да обединява различни дейности и събития от професионалния живот, като усвояване на нови знания и умения, изпълнение на различни и разнообразни работни задължения, промяна на позиция в една и съща компания, започване на работа при друг работодател и/ или стартиране на собствен бизнес.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Където работите в началото на кариерата си, оформя вида лидер, който ставате по-късно. Всички знаем значението на менторите и други ранни кариерни преживявания за оформянето на вида лидери, които в крайна сметка ще станем. Но колко важни за това развитие са конкретните компании, за които работим, които оставят отпечатък върху своя мироглед върху младите ръководители, чрез такива неща като структура, стратегия и култура на фирмата. Разбирайки тези фактори, изпълнителните директори могат да анализират собствените си компании и как те създават следващо поколение ръководители. И ръководителите в началото на своя трудов живот трябва да използват тази информация, за да обмислят дълго и упорито за първите компании, в които се присъединяват. Разбирането на условията, които засилват важността на кариерния отпечатък на една организация, като например силна корпоративна култура, трябва да помогне на хората да оценят по-добре бъдещите работодатели и да разпознаят начините, по които това първият кариерен опит може да оформи не просто уменията, които придобиват, но също и техните предположения за това как да ръководят и управляват фирма в дългосрочен план.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

Често си мисля за историята, която искам да нарисувам с кариерата си. Работил съм за правителството (няколко пъти), за организации с нестопанска цел и за публични и частни компании. Всички тези преживявания ме научиха на много неща. Примерно работейки за правителството, видях как различните нива влияят върху фокуса и посоката на изпълнителната власт. Това беше страхотен урок за това как целите на един човек могат наистина да повлияят на работната сила. Имах и невероятни възможности в много различни части на бизнеса да се развивам и уча. Видях и мащабни компании, която имаха страхотни лидери, които взимаха щателни решения и бяха изключително внимателни, преди да поемат риск. Научих колко силни процеси могат да бъдат използвани в целия свят. В края на деня, не забравяйте, че това е вашият живот и вашият план за кариера. Направете това, което е правилно за вас и което резонира най-много за вас. Всеки път е различен и често най-уникалните пътища са най-възнаграждаващи. Не можем да сме сигурни какво ще донесе бъдещето, но наличието на план за кариерно развитие за цял живот ни помага да определим курса си.

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

Разликата между „добрите грешки“ и „лошите грешки“ е как реагирате на тях. Помага да обмислите какво може да бъде поправено и какво вероятно не можете да промените. Стратегиите да се поучите от грешките си включват внимателно осъзнаване, състрадание към себе си, смело самоизследване и търсене на по-голям баланс. Научете се да седите спокойно с радостите, предизвикателствата и несгодите на живота, вместо просто да търсите да избягате. Разбира се, много ситуации не позволяват „смяна“. Като напълно човешки същества, ние обикновено се научаваме да живеем с „ами ако е“, чудейки се как нещата биха били различни, ако бяхме направили друг избор. Търсим начини да се приспособим към загубите и емоциите, които идват с грешките.

„Не можем да променим картите, които ни се раздават, а само как играем ръката.“ – Ранди Пауш, Последната лекция

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Да поговорим за страха. Това е невидимата стена, която ни пречи да разгърнем пълния си потенциал. Това е сянката, която ни държи в нашите зони на комфорт, спирайки растежа ни.

Но познайте какво? Можем да съборим тази стена. Можем да излезем от сянката. Можем да победим страха.

- Идентифицирайте страховете си: Запишете ги. Дайте им име.

- Предизвикайте ги: Вашият страх базиран ли е на факти или на предположения?

- Визуализирайте успеха: Представете си как преодолявате страховете си.

- Създайте план: Разбийте страха на управляеми стъпки.

- Практикувайте смелост: Правете по едно нещо всеки ден, което ви плаши.

- Използвайте положителни утвърждения: Не забравяйте, че вие сте по-силни от страховете си.

- Потърсете подкрепа: Говорете с някой, който е бил там, правил е това.

- Празнувайте победите си: Малки или големи, всяка стъпка напред се брои.

Страхът в много случаи е само създаден от нас мираж.

Знаете ли, че 85% от нашите притеснения никога не се случват?

Готови ли сте да се изправите и да победите страховете си?

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?

Ефективността на индивидите при вземането на кариерни решения се влияе най-вече от техните семейства и академичното им удовлетворение. Семействата са много влиятелни при оформянето на интересите и ценностите на своите деца, развиването на самооценки и даването на положителни и отрицателни перспективи за професиите. В допълнение, академичната удовлетвореност е друг фактор, който влияе върху способността при вземане на кариерно решение, а опитът, уменията и компетенциите, научени в училище, за предпочитане могат да бъдат превърнати в самоефективност при вземането му. Кариерните решения на студентите ще бъдат повлияни от следния опит в училище: качеството на образованието, което получават от училището, дали образованието, което получават, отговаря на нуждите им, когато завършат, техните възприятия за това как образованието в училище ще се отрази на техните кариера, тяхното удовлетворение от отдела и чувството им за принадлежност, дали имат някакви надежди да намерят работа след дипломирането си и колко са доволни от приложното професионално образование, което са получили от училището.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

Щастието се е превърнало в многостранна идея, която е привлякла интереса на човечеството, особено в психологията и философските науки. То е психологически разделено на четири основни измерения. Има щастие, основано на удовлетворението от живота, щастие, основано на здравия разум, щастие, основано на възприеманото задоволяване на желанията, и щастие, основано на удоволствието. Важното тук е ефектът от професионалния живот, а именно изборът на кариера, върху щастието. Изборът на кариера е динамичен процес, повлиян от различни ценностни преценки, желания и вярвания. Индивидите избират своята кариера въз основа на фактори като техните предпочитания в професията, морал и нивото на удовлетворение, което биха получили, както и техните лични характеристики. Ако хората работят в подходяща професия, това неизбежно ще осигури физиологично и психологическо удовлетворение. Въпреки това, ако хората трябва да работят в неподходяща професия поради невземане на правилните решения по време на процеса на избор на кариера, могат да възникнат психологически проблеми и професионален провал и неефективност. По този начин нивата на щастие на хората ще намалеят в живота. Освен това съвременният живот се формира от влиянието на семейството, приятелите и кариерата. Семейството и приятелите обаче са най-фундаменталният фактор сред тях и засяга всички останали. В този смисъл положителният им ефект ще позволи на децата да вземат по-добри решения по отношение на училище и кариерни процеси и ще увеличи тяхното щастие.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

В днешния забързан и винаги свързан свят, поставянето на граници и поддържането на здравословен баланс между работа и личен живот може да бъде предизвикателство. Поставянето на граници обаче е от решаващо значение за защитата на вашето психично здраве, работна производителност и лично благополучие. Изисква самосъзнание, комуникационни умения и желание за водене на неудобни разговори. Има три вида граници, които трябва да имате предвид: умствени, физически и емоционални. Умствените граници включват почивки в работата, приоритизиране на задачите и поставяне на реалистични цели. Физическите граници включват създаване на отделно работно пространство, редовни почивки и избягване на работа до късно. Емоционалните граници включват идентифициране на лични граници и ефективното им съобщаване на колеги и шефове. Това обаче не е универсален подход и различните граници, като умствените, физическите и емоционалните граници, имат различни предизвикателства и решения. Така че е важно да знаете кои граници работят за вас и да ги поставите по съответния начин. Имайте предвид, че поставянето на граници е пътуване, а не дестинация, и изисква постоянни усилия, практика и истински ангажимент за лично благополучие.

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

Хоризонталното кариерно израстване е в рязък контраст с вертикалното кариерно израстване. Вертикалният растеж е типът, който ще бъде най-познат на американските професионалисти. Насърчава ни да използваме съществуващите си умения, за да се изкачваме по права линия нагоре по корпоративната стълбица, натоварвайки ни с допълнителни управленски отговорности по пътя. Мога да кажа, че вертикалното кариерно израстване изисква да овладеем другите хора, докато хоризонталното кариерно израстване изисква да овладеем себе си. Заслужава да се отбележи обаче, че хоризонталният и вертикалният растеж не се изключват взаимно. Всъщност те могат да се допълват изключително добре. Можете да мислите за хоризонтален растеж като развитие на коренова система, като дърво; това ви помага да се закотвите и полага важна основа за израстването на дървото по-високо. Във всеки случай хоризонталното израстване също е изключително удовлетворяващо, не само в професионалния ви живот, но и в личния ви живот. Ще можете да изпробвате нови начини на мислене и да изследвате нови подходи за решаване на проблеми. Като се съсредоточите върху изграждането на възможно най-широкия набор от умения, вместо да играете като скок към следващото стъпало на стълбата, вашата роля в компанията с времето ще стане толкова гъвкава, колкото и незаменима.

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Kойто не се е провалил поне веднъж в някакъв бизнес, повярвайте ми, нищо не е разбрал от живота.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com