700

Фокусът на сърцето е този, който ни води през етапите на кариерно развитие

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Ива Генева

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

Следвай сърцето си, бъди креативен и реализирай професионалните си умения без да се страхуваш!“, споделя Елена Стоянова, поредният ми гост в рубриката.

Коя е тя?

Казвам се Елена Стоянова и съм ръководител отдел Човешки ресурси в Латекоер България ЕООД. Професионалната ми кариера започва преди повече от 20 години и се развива последователно в различни сегменти на работа, свързана с развитието, знанието, личностната и професионалната реализация на хора и екипи.

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

Когато бях студент имах шанса да бъда част от екипа на творческа работилница и успях да използвам един от талантите си да създавам. Благодарение на тази възможност получих и първото си възнаграждение, което ме накара да се гордея с труда си. Това ме вдъхнови да продължа да търся реализация на своите мечти и да следвам пътя на сърцето си.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

Да, но стратегията е комплексно понятие и включва на първо място нашата личност и след това професионалната ни експертиза. Кариерният път е резултат от всичко, което сме и даваме. Автентичността на нашият избор и обективната самооценка водят по естествен път до правилното място и ниво за всеки човек.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

При първият си работодател се срещнах с норми и правила на взаимоотношения, лични и служебни, и дисциплина на работното място. Запознавайки се с всичко това успях да намеря моето пространство за креативност в работния процес, без да поставям ограничения пред себе си и екипа. Креативността е талант, който може да бъде интегриран в големите корпоративни организации.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

Личното и кариерното позициониране не винаги и не на всяка цена е свързано с конкретна личност или събитие. Благодарение на професията се срещам с изключителни хора, които събират в себе си неочаквани качества и умения. Всеки ден оставя отпечатък в развитието ми и ми носи емоция.

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

Грешките са възможности. Използвам тези случаи и ги превръщам в шанс. 

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Хората, които минават бързо през кариерното си развитие имат късмет.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?

Семейството е общност, в която ние срещаме и предоставяме подкрепа, помощ и най-честното мнение. Като родител, майка на две деца, вярвам, че те трябва да следват пътя на сърцето си и да запазят свободната си воля. Родителите са бъдещето на своите деца, а не обратното. Ние създаваме условията децата да конструират своя път и да сбъдват мечтите си. Такава подкрепа получих от моите родители и такава подкрепа давам и аз.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

Приятелите са променлива величина в човешкия живот, променят се заедно с нас. Важно е да имаме умение да изграждаме приятелски взаимоотношения с хората около нас. На работното си място срещаме приятели или не, фокусът на сърцето е този, който ни води през етапите на кариерно развитие.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Животът не може да се раздели категорично на личен и професионален. Той е един и добре планираното време ни дава възможност да съчетаваме едното и другото.

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

В тази възраст е момента, в който да експериментираш с професии и позиции. Хармоничното движение на личността е индивидуално и фокусът трябва да е върху това, а не върху хоризонтала или вертикала.

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Следвай сърцето си, бъди креативен и реализирай професионалните си умения без да се страхуваш.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com