237

Формулирам цел и я гоня възможно най-бързо

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Bigbank

WorkTalent представя“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме бизнес лидерите, които ще дават своите кариерни съвети, на базата техния кариерен път опит през годините.

Преследвам целите неотклонно, давам пространство на хората си и не превръщам грешките в нещо по-голямо от трупане на опит.“, споделя Ростислав Русинов, поредният ми гост в рубриката.

 

Кой е той?

Казвам се Ростислав Русинов и управлявам бизнеса на Bigbank в Бъгария от стъпването и на пазара през 2020 година. Имам близо 21 години работен опит в сферата на финансите, в банки и небанкови институции. Имам бакалавърска и магистърска степен по Бизнес Администрация от университетите в Портсмут и Кардиф. Работил съм основно на пазара в България, но и по няколко проекта в Австрия, Балканите и Молдова. Извън професионалния живот се радвам на голямо семейство с три прекасни деца.

Как започна Вашата кариера? Кои моменти от Вашите първи стъпки са определящи и запомнящи се?

За мен важните ми първи стъпки са 3.

Започнах работа веднага след училище. Едновременно с това учех в университета. Зареждах автомобили на бензиностанция. С течение на времето се оказа, че това ранно трупане на опит, от най-ниската позиция, в огромна международна компания с много правила, процедури и изисквания е било изключенно ценна база за формиране на професионално отношение към работата. И макар тази работа да е абсолютно нерелевантна към днешните ми задължения, държа да е част от автобиографията ми и се гордея с нея. Едновременната инвестиция на работа и усилия в добро образование (работата помагаше за плащането на университета) и изграждане на работна култура е много важно.

В последствие започнах работа в най-бързо развиващата се компания за стокови кредити по онова време. Израствах бързо и в професионален, и в кариерен план, което беше страхотно. Видях компания в бурен растеж, развитието изпреварваше процесите, за 9 месеца от човек, който продаваше кредити в магазин, трябваше да управлявам 80-90 човека в различни партньорски обекти, в няколко различни града. А все още бях на 22. Беше и много забавно, и много трудно. Работата поглъщаше цялото ми време, буквално.

В крайна сметка, малко преди да се дипломирам, започнах работа в една от най-големите банки в България. Останах в банката близо 10 години и смятам и вярвам, че там получих отлична подготовка и до голяма степен се формирах професионално. Да работиш в консервативна, регулирана институция, с ясни правила и процеси дава дисциплина. Отделно от това имах възможността да съм в отдел, в който извършвахме и много разнопосочни дейности, като почти независима организация в по-голямата банка.

И на трите места случих на добри мениджъри, с различен подход. С някои от тях не беше лесно да се работи, но научих много и използвам някои похвати в моята работа днес.

Кои са трите Ви най-ценни професионални качества?

Преследвам целите неотклонно, давам пространство на хората си и не превръщам грешките в нещо по-голямо от трупане на опит.

Кога ходите с удоволствие на работа?

Когато имам ясна цел, която да преследвам. Ако нямам цел, се стремя да си я формулирам възможно най-бързо. Така, че в общи линии всеки ден. Обичам работата си.

Кое би Ви мотивирало да сте лоялен към една компания?

Културата и. Харесвам отворени компании, с ясни ценности и сравнително плоска структура. Места, където има дух на взаимност и е възприето да се дава конструктивна обратна връзка между всички нива. Това е нещо, което ме прави много щастлив в сегашната ми работа в банката.

Колко важна е за Вас стойността на месечното възнаграждение?

Възнаграждението е важно, дотолкова че да живеем според представите си и без големи лишения. В определени етапи от живота е много по-важно какво учиш на работа, как се изграждаш професионално, предизвикателствата и трудностите, които имаш. Всеки трябва да прецени какво му е най-важно в конкретния момент от професионалния път и да го обсъди с работодателя си. Лично аз смятам, че за заплатите трябва да се говори директно и ясно.

Трябва ли да сме приятели с колегите си?

За мен идеалното е да имаме добри отношения, да може да се забавляваме заедно, да има извънработни теми, по които да говорим, да споделяме. Изграждането на «вътрешнофирмен хумор», за мен, е доказателство, че има добре изграден екип.

През колко години трябва да сменяме работното си място, за да се развиваме кариерно и кой е най-ясният знак, който ни показва, че е дошло време за промяна?

Ако сме щастливи и усещаме развитие и предизвикателство, то не виждам проблем да работим и цял живот на едно място. Когато видиш, че вече не се развиваш на сегашната си работа, фирмената култура и визията не отговарят на това, което искаш, е време за промяна.

Трябва ли да внимаваме какво пишем в социалните мрежи и как това се отразява на кариерното ни развитие?

Социалните мрежи са нещо публично, в крайна сметка. Поведението ни там, не е нещо зад затворени врати. Знам за не една и две компании, които проверяват профилите в социалните мрежи на кандидати за ключови позиции. Аз лично избягвам да коментирам и публикувам лични неща там. Ако говорим за професионалните социални мрежи, то тогава е хубаво, когато виждаш хората да споделят и отбелязват постиженията си. Това говори за едно различно ниво на лоялност и ако човек се чувства комфортно е прекрасно да го прави. Така разширява и професионалните си контакти.

Кой е най-ценният съвет, който сте получавал във Вашата кариера?

Още в първите години - да мисля повече, да не бъда емоционален, когато взимам решения. И наистина емоциите не са нещо присъщо на корпоративния свят. Но са важни в чисто човешките отношения с колегите.

А, кой е този кариерен съвет, който Вие бихте дали?

Не търсете бързото израстване и високата заплата в самото начало. Инвестирайте в себе си за да получите опит, знания и професионално отношение. Учете бизнеса си от различни ъгли. Другото ще дойде след това. Знам, че е трудно да чуеш това, когато си млад и искаш да вървиш напред и да живееш както си представяш, но за всичко е нужно време.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com