374

Истинското развитие и удовлетворение идват, когато работим и върху себе си като личности

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Александър Алексов

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

 

Добра идея е вместо да се стремим към идеалния план или стратегия, да се ангажираме с процеса на опознаване на себе си, ценностите, които ни водят, да се учим от добрите и от не чак толкова добрите постижения.“, споделя Аделина Стефанова, поредният ми гост в рубриката.

 

Коя е тя?

Казвам се Аделина Стефанова и съм управител на STEAM Net Bulgaria - PR и комуникационна агенция. Имам опит в работата с клиенти от различни сфери като информационни технологии, образование, бизнес услуги и култура. Паралелно с това, аз съм и управител на образователната организация ERP Academy, където ръководя цялостната дейност, разработвам стратегии за развитие и поддържам ключовите партньорства на организацията.

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

Започнах да работя на 19 години. Първата си работа започнах през лятото след като завърших 12 клас – тогава работих като сервитьор и барман по заместване в кафене в родния ми град Трявна. През есента на същата година се преместих в София, за да уча и да търся кариерно развитие в сферата на връзките с обществеността и маркетинга – бях ги припознала като интереси в ученическите си години. Първоначално започнах да работя в бутик за дрехи и като асистент в PR агенция. В последствие, паралелно с тези две работни места, започнах да пиша статии за вестник, както и да трупам опит като отговорен редактор в малка онлайн медия.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

Би било добре, но е голямо предизвикателство за млад човек, който няма професионален и житейски опит. Според мен е нормално понякога да не знаем точно какво искаме да постигнем, докато не опитаме различни неща и не разгледаме различни възможности. Добра идея е вместо да се стремим към идеалния план или стратегия, да се ангажираме с процеса на опознаване на себе си, ценностите, които ни водят, да се учим от добрите и от не чак толкова добрите постижения.  

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Със сигурност оказва голямо влияние, както всяко първо нещо в живота. Сблъскваме се със своите първи професионални предизвикателства, учим се да работим в екип, да се адаптираме към организационната култура и да изграждаме свои ценности. Първото работно място ни изправя и пред реалността и ни учи, че не всичко е такова, каквото се очаква или изглежда на пръв поглед.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

Лично на мен, най-голямо влияние върху кариерното ми развитие са оказали две основни категории хора и събития. Първата категория включва хора, които ми подаваха ръка и споделяха с мен своите опит и знания. Втората категория са хората, с които съм имала трудни взаимоотношения. Събития, свързани с резки и неочаквани промени, както положителни, така и негативни, също оказаха значително влияние върху мен. Те ме научиха спра да мисля само в черно-бели окраски, да се адаптирам към нови ситуации, да бъда гъвкава и да търся начини за развитие дори и в трудни моменти.

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

Да се справяме с грешките по конструктивен начин, защото е невъзможно да сме безгрешни. Редно е да си признаем грешката, да извлечем поуките от нея и да се опитаме да коригираме каквото е възможно. След това е хубаво да се погледнем напред, като се стремим към по-добри решения и поведение.

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Обикновено са мотивирани и амбициозни, с готовност да поемат нови отговорности и да се ангажират с допълнителни проекти и инициативи. Забелязала съм също така, че са любопитни и жадни за нови знания, което ги подтиква към непрекъснато учене и развитие.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?

Хубаво е да чуем какво искат да ни кажат родителите ни, защото те искрено искат най-доброто за нас и може да имат полезен опит и съвети, които да споделят с нас. Всеки от нас има различни интереси, цели и светоглед, които могат да се различават от тези на нашите родители. Затова е важно да се стремим да разберем и да се свържем с нашите собствени ценности и мечти, дори ако те се различават от тези на семейството ни.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

За мен лично играят голяма роля. Хубаво е да знаеш, че винаги има някой, който вярва в теб,  дори когато ти не вярваш в себе си.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Разбирането за баланс е различно, защото всеки има своите потребности и предпочитания. Задача на всеки от нас е да открие собствената си рецепта за баланс между личния и професионалния живот, която отразява неговите ценности, желания и цели.

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

Аз лично предпочитам хоризонталното кариерно развитие, защото мисля, че е добър начин да се разшири обхватът на уменията и експертизата в различни области. То позволява усвояването на по-широк спектър от знания и опит, които в днешно време са важни за доброто кариерно развитие и правят човека ценен актив в компаниите.

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Най-ценният кариерен съвет, който съм получила и бих дала е, никога да не пренебрегваме личностното си развитие. В професионалния свят е лесно да се фокусираме само върху постигането на цели и успехи, но вярвам, че истинското развитие и удовлетворение идват, когато работим и върху себе си като личности.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com