963

Кариерното ни развитие до голяма степен зависи и от влиянието и подкрепата на хората около нас

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

Младите хора не трябва да правят компромиси ако първото им работно място не отговаря на техните очаквания, не предлага развиване на умения и придобиване на знания или не съвпада с техните ценности!“, споделя Румяна Градева, поредният ми гост в рубриката.

Коя е тя?

Казвам се Румяна Градева и съм маркетинг мениджър на NIVEA за Румъния, България и Молдова. Професионалната ми кариера започна и все още е в рамките на компанията. Аз съм човек, който се мотивира от дългосрочния принос и позитивните и градивни отношения между хората. В тази връзка, в последните години моята основна движеща сила е да предам опита си и да помагам на младите хора да се усъвършенстват, да придобиват нови умения и знания и да растат личностно и професионално.

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

Започнах да работя на ранна възраст, след завършване на първи курс в университета. Бях на 19, когато получих първото си възнаграждение. Преди да навърша 22 подписах трудовия си договор в настоящата си компания.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

Задължително. Човек постига развитие, когато се стреми към него. Признанията и промотирането не идват на готово, а най-бързия начин да ги постигнем е да имаме последователен план за това, което искаме да ни се случи.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Огромно. Аз смея да кажа, че имах голям късмет да попадна на място, където винаги съм се чувствала себе си, била съм подкрепяна и стимулирана да се развивам. Младите хора не трябва да правят компромиси ако първото им работно място не отговаря на техните очаквания, не предлага развиване на умения и придобиване на знания или не съвпада с техните ценности.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

Обикновено най-разтърсващите събития имат най-голям отпечатък. И то не моментите на големи успехи, а моментите на големи промени, които ни позволяват да излезем от релсите.

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

Всеки допуска грешки и е нормално първата реакция да е негативна - разочарование, страх, отчаяние. С времето и опита съм разбрала, че всеки трябва да премине през своите грешки, за да израсне. Грешките не бива да се прикриват или замазват, с цел да излезем прави или в опит да останат незабелязани. Много по-правилният подход е да бъдат признати, оценени и да се предотврати повторното им допускане.

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Глад за учене, добро планиране на собствени цели спрямо общите цели, търсене и имплементиране на обратна връзка от колеги и мениджъри и готовност за промяна.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?

Не трябва непременно да слушаме съвети от родителите си, особено ако те работят в същата сфера. Но семейството и средата, в която сме израснали имат голямо значение за формирането на нашите ценности. А те от своя страна имат голямо значение при изборите, които правим.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

За мен е много важно да имаш близки хора и на работното място и в приятелския кръг, с които да можеш да обсъждаш тревогите и предизвикателствата и които могат да ти дадат правилната обратна връзка, съвет и насока. Човек не може израства сам, кариерното развитие до голяма степен зависи и от влиянието и подкрепата на хората около нас.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Нямам такава рецепта, съжалявам:) Но се възхищавам на хората, които успяват да поставят граници. Аз лично не мога да се похваля с перфектен баланс, защото горя в работата си и не мога просто да затворя компютъра или да изляза от офиса и да спра да мисля за хората, проектите и предизвикателствата.

 

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

Зависи от личните стремежи, но винаги е за предпочитане да се натрупа опит в различни сфери (хоризонтално развитие), дори и само на проектна база. Това отваря нови хоризонти и дава възможност за излизане от „кутията“.

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Не чакайте някой да ви даде нещо наготово, борете се за него. И винаги се стремете да давате повече от това, което хората очакват от вас. Давайте и искайте, за да получите.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com