104

Кариерното преследване има висока цена, която всеки плаща

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

 „Всяка работа е опит и ни дава повече увереност за следващата позиция. Важно е да не повтаряме грешки.“, споделя Асен Белчев, поредният ми гост в рубриката.

 

Кой е той?

Казвам се Асен, по професия съм фармацевт и по стечение на обстоятелствата работата ми е свързана с управление на хора.

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

Първата ми работа беше като студент на 22 и продължи една седмица, но компанията която ме нае стана и моят първи работодател след като завърших.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

Не бих казал, че в началото на трудовия си път може да говорим за стратегия, по-скоро трябва да търсим това в което сме добри и което ни доставя удоволствие. Така ще имаме стимул да ставаме по-добри и кариерата може да тръгне в желаната посока.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Със сигурност първата работа се помни. Според мен всяка работа е опит и ни дава повече увереност за следващата позиция. Важно е да не повтаряме грешки. Ако работодателят е бил добър, може да търсим подобно място, ако не - да избягваме подобни организации. Всеки опит е полезен, независимо от знака.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

Бих казал, че и негативните и позитивните хора оставят отпечатък - опит който ни помага по-добре да се справим следващия път и да ни отнеме по-малко време да вземем решение.

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

Грешките са част от процеса по изграждане на собствената ни личност и нашата реакция трябва да е осъзнаване и актуализация на мозъчния ни софтуер, за да станем по-добри.

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Трудно може да се каже кои са качествата, които помагат за по-бързо кариерно развитие. Според мен зависи от конкретната ситуация и възможностите в текущата организация, но човек определено трябва да има усещане дали може повече и да се стреми към предизвикателства, за да се докаже. Когато човек чувства, че цялата му енергия отива в конкретната роля, може би е достигнал върха на възможностите си и трябва да спре да преследва по-големи цели.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?

Родителите много често повлияват решенията на децата си, което не е правилно защото може да е в нежелана посока и би довело до провал. Отстояването на собствените позиции и решения дори и пред родителите е важно и за бъдещата кариера. Дори грешките направени със собствени решения са по-поучителни.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

Приятелите могат да подкрепят, но може и да пречат на вземането на правилното решение за кариера. Човек трябва да се абстрахира от всички емоционални фактори, ако е възможно.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Има различни степени на равновесие. Обикновено когато баланса е силно наклонен към работа това не може да продължи много дълго, защото води до прегаряне. Работата трябва да не пречи на важните избори на човек - да създаде семейство, деца и да има хоби.

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

Много е индивидуално дали да имаме вертикално или хоризонтално развитие. Според мен, ако човек има потенциал и е попаднал на правилното място да бъде оценен би могъл да се развие бързо. Понякога хоризонталното развитие убива желанието за реализиране на индивида, като това е трик използван от компаниите когато нямат организационна възможност за вертикално развитие.

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Най-важно е човек да се чувства на мястото си и да е напълно способен да изпълнява задачите си. Кариерното преследване има висока цена, която всеки плаща евентуално.

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com