176

Комуникацията е ключов елемент за създаването на добра репутация и наш най-голям актив

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

 

WorkTalent представя“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме бизнес лидерите, които ще дават своите кариерни съвети, на базата техния кариерен път опит през годините.

 

За да комуникираме добре, на първо място следва да развиваме емоционалната си интелигентност.“, споделя Диана Аладжова, поредният ми гост в рубриката.

 

Коя е тя?

Казвам се Диана Аладжова, партньор в инвестиционния фонд Silverline Partners, основател на компания за управление на финансови процеси CFO Insights, съосновател на социалното предприятие Box to Remember в подкрепа на глухата общност в България и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

Как започна Вашата кариера? Кои моменти от Вашите първи стъпки са определящи и запомнящи се?

Кариерата ми започна от позиция стажант в банкова институция. Оттогава досега стъпките, които са оказали най-голямо влияние върху кариерното ми развитие, са тези, които съм предприемала въпреки ниската им вероятност за успех – кандидатурата за магистратура в London School of Economics and Political Science, решението да се върна в България и да упражнявам професия, която към този момент не беше развита тук, основаването на бизнес по време на майчинство и втори, докато очаквах второто си дете. Вярвам, че страхът от провал може да бъде преодолян чрез разбиране, че единственият начин да постигнем успех, е да опитаме.

Кои са трите Ви най-ценни професионални качества?

Комуникация – считам, че ключови за добрата професионална реализация са уменията за комуникация. За да комуникираме добре, на първо място следва да развиваме емоционалната си интелигентност. Тя е механизмът, който ни позволява да разбираме и интерпретираме емоциите на отсрещния човек и с това да поставим фундамент за добри професионални отношения.

Дисциплина – Въпреки че късметът, възможностите и добрите партньорства могат значително да допринесат за успеха, те не гарантират постигането на желаните резултати. За успех ни е нужно постоянство, фокус и дисциплиниран подход и когато те срещнат възможността, стигаме до целта.

Адаптивност – Способността да се адаптирам към нови ситуации, информация и перспективи за мен е била инструмент за управление на проблеми и вземане на информирани решения. Това качество води със себе си непрекъснато обучение и усъвършенстване.

Кога ходите с удоволствие на работа?

Всеки ден. Имам късмета да работя с прекрасни колеги и в сфера, която носи удовлетворение.

Кое би Ви мотивирало да сте лоялен към една компания?

Спазването на корпоративна култура и етични принципи, които съвпадат с моите виждания. Независимо от това какви трудности предстоят, наличието на обединени правила за действие, които залагат на взаимно уважение, общи цели и подкрепа, прави голяма разлика.

Колко важна е за Вас стойността на месечното възнаграждение?

За всеки човек е важно възнаграждението, което получава. В същото време, аз вярвам, че парите следва да са средство, а не цел. Удовлетворението рядко идва от възнаграждението, то е резултат от постижения, отношения с колеги и партньори и чувство за стойност от положените усилия. Това трябва да е целта, а възнаграждението да е средство, с което да можеш да си позволиш да стигнеш до тази цел.

Трябва ли да сме приятели с колегите си?

Аз вярвам, че най-добрата аналогия за успешни колегиални отношения, не е семейство или приятели, а отбор. Отборът е обединен около обща цел, общи ценности и всеки член на този отбор следва да допринася. Това включва да пази гърба на съотборника, да подава топката в правилния момент и да играе честно спрямо другите играчи. Резултатът от това следва да е победа за целия екип.

През колко години трябва да сменяме работното си място, за да се развиваме кариерно и кой е най-ясният знак, който ни показва, че е дошло време за промяна?

Не считам, че правилният подход за израстване в професионален план е честа смяна на работното място. В случай, че човек играе в правилния отбор, за него винаги ще има допълнителни възможности. Ясен знак за смяна е токсична обстановка, чувство за прегаряне, постоянно неудовлетворение от резултати.

Трябва ли да внимаваме какво пишем в социалните мрежи и как това се отразява на кариерното ни развитие?

Комуникацията е ключов елемент за създаването на добра репутация, а репутацията е най-големият актив на човека. Съответно, социалните мрежи могат да бъдат катализатор или спирачка в професионалния път, в зависимост как се използват.

Кой е най-ценният съвет, който сте получавал във Вашата кариера?

Големите мечти винаги са съпроводени от големи препятствия.

А, кой е този кариерен съвет, който Вие бихте дали?

Независимо какво правиш, направи го по най-добрия начин. Успехът е резултат от хиляди малки стъпки, предприети с постоянство и желание.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com