210

Не се страхувайте да се сблъскате с непознати материи и ситуации. Бъдете адаптивни!

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

 

Много често се налага човек да прояви нестандартно мислене, при вземане на определени решения, което води до израстване и надграждане на личността и професионалиста.“, споделя Мони Андонов, поредният ми гост в рубриката.

 

Кой е той?

Казвам се Мони Андонов и съм управляващ съдружник в Уникалпроект ЕООД, производител на циментови сухи строителни смеси с марка Uni Pro, както и основател на фирма за Бизнес консултантски услуги, насочени в развитие на малоформатни и по-големи търговски обекти от типа „Направи си сам”(DIY).

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

Стартирах работа в далечната 1998г като търговски представител за продукти с марка Zepter, които както предполагам сте запознати са с изключително високо качество. Тогава за първи път получих и възнаграждение за извършените от мен продажби.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

Би било чудесно да имаме подобна стратегия, която да следваме, но е много важно да сме адаптивни и да можем да се преориентираме, ако се налага. Обикновено подобна стратегия търпи промени, за които трябва да сме отворени и да можем лесно да се пренастроим при необходимост.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Първото или първите работни места са от изключително значение за това как ще формираме трудови навици, отношения с екипа и работа в една посока, възприемане на фирмена култура, визия, мисия, ценности на организацията. От това на какво ще се научиш и какво ще бъде отношението ти към колеги, работа, работна среда, ценности, до голяма степен зависи как по-нататък ще се изградиш като професионалист и човек.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

Обикновено това е прекия ти ръководител или собственик на организацията. Те дават стилът на поведение, начинът на мислене и действие. Важно е да бъдат лидери и добри мениджъри, за да мотивират, поведат и обучават и развиват екипа си. Като събития обикновено са ситуации, с които не си се сблъсквал преди, казуси, за които си взел решения и си ги отстоявал. Много често се налага човек да прояви нестандартно мислене, при вземане на определени решения, което води до израстване и надграждане на личността и професионалиста.

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

Най-правилната според мен реакция е да се учим от грешките си, а не да ги повтаряме. Грешките ни учат да вземаме правилни решения. Грешката е нещо чудесно. Как да разберем кое е правилно и кое не, ако не грешим? За съжаление много хора се страхуват от грешките и се тревожат повече от необходимото да не сгрешат, а това им пречи да се развиват и да мислят по-динамично, находчиво и да разгръщат потенциала си.

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Според мен бързото кариерно развитие не е препоръчително. По-добре би било последователното израстване и непрестанен процес на развитие и обогатяване на знания и умения. Не трябва израстването да бъде самоцел, тъй като това може да бъде пагубно за този, който иска да расте кариерно твърде бързо. Определени процеси и събития стават тогава, когато съответния човек е готов за това, нито по-рано, нито по-късно.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?

Ролята на семейството е много важна не само за кариерното развитие, а и за развитието на всеки човек. В семейството получаваш възпитанието и насоките, които да следваш. Виждаш първите примери за поведение, държание, отношение към хора, животни, т.н. Съветите на родителите са важни, но според мен всеки трябва да следва това, което чувства като свое и което би правил с желание. Грешка е за мен родителите да определят как и в каква насока да се развиват децата им. Родителите трябва да подкрепят децата в своите избори какво да учат и с какво да се занимават. В противен случай след време твърде вероятно е да бъдат обвинени, че са били принудени от родителите си да придобият определен ценз или професия.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

Приятелите са нещо много важно в кариерното ни развитие. Те са тези, които биха ни дали обективна обратна връзка, както и много полезни съвети  и различни перспективи към нещата, които вършим и начина, по който ги вършим.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Няма точна рецепта за баланс между личен и професионален живот. Всеки трябва сам да постави границите между работа и личен живот. Трудно се постига баланс, но всеки трябва да се стреми да го постигне, доколкото е възможно.

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

До около 25г е по-добре според мен кариерно да се расте в хоризонтална посока, за да могат да се изградят трудови навици, справяне с определени казуси и ситуации, т.н. и да не „прегори” човек, който не е готов да премине на позиция, за която още не е готов. След тази възраст би могло да се мисли и за вертикално развитие и т.нар. изкачване по кариерна стълба и заемане на по-високи и отговорни позиции.

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Следвайте и правете това, което ви доставя удоволствие. Не спирайте да учите и да се развивате. Не се страхувайте да се сблъскате с непознати материи и ситуации. Бъдете адаптивни!

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com