612

Останете верни на себе си и своите ценности, но не забравяйте, че най-ценното ви чака вкъщи

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

Управлението на баланса между личния и професионалния живот е ключов елемент за успеха и благополучието както на лично, така и на професионално ниво.“, споделя Анелия Лазарова, поредният ми гост в рубриката.

 

Коя е тя?

Казвам се Анелия Лазарова и в момента заемам позицията Търговски и Оперативен Мениджър в Монделийз България. Професионалният ми опит в областта на продажбите е почти 20 години за водещи международни компании в сектора FMCG. Започнах кариерата си като търговски представител и преминах през различни позиции, които ми дадоха възможността да работя за световни брандове в различни канали на дистрибуция. Моят образователен път включва бакалавърска степен от факултета по "Финанси" към УНСС и магистърска степен в Софийския Университет, специалност "Трудови пазари и развитие на човешките ресурси“.

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

Бях на 20 години, когато започнах работа като офис асистент в компания за международен транспорт и спедиция. Това беше през 90-те години, когато бизнесът още „прохождаше‘‘. Тогава се научих на трудови навици и професионална етика, които допринесоха за моята кариера.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

В контекста на "развитие", би било трудно съвсем в началото да начертаем устойчива стратегия, тъй като има много фактори, независещи от нас. Вярвам, че е важно младите хора да знаят с какво искат да се занимават в бъдеще, да оценят своите силни страни и да следват сърцето си.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Моят личен опит показва, че първото работно място играе важна роля във създаването на нашия професионален характер и начина, по който възприемаме работната атмосфера, дисциплината и задачите.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

Вярвам, че ключов ресурс за кариерното развитие са вдъхновяващите личности и способните ментори. Техният опит и наставничеството имат голямо влияние върху нашия професионален път и формират нашите ценности и похвати в работата. Участието в интересни проекти и установяването на стратегически партньорства са от съществено значение на успешното развитие.

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

Взимайки решения, ние нерядко допускаме грешки. В такива моменти е важно да анализираме ситуацията и да се учим от нея, за да избегнем подобни грешки в бъдеще. Вярвам, че оценката и възможностите за подобрение, също ни помагат да се развиваме и да постигаме по-добри резултати.

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

По мое мнение, успешното и бързо кариерно развитие  изисква адаптивност, устойчиви решения, висока професионална компетентност и способност за ефективно ръководство. Вярвам в харизмата на лидерите и енергията, която споделят с останалите в екипа.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?

Семейството играе съществена роля във формирането на моралните ценности и личната етика на човека, които могат да се отразят на работното му поведение и взаимоотношенията с колегите. Въпреки това, не винаги е необходимо да следваме съветите на родителите си, а по-скоро да се стремим да прилагаме знанията и уменията, които сме придобили от тях, в съответствие със собствените си ценности и убеждения. Като родител, се опитвам по-скоро да бъда подкрепяща, отколкото напътстваща. Силно вярвам, че така дъщеря ми ще бъде по- уверена и отговорна в решенията си.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

Приятелите могат да бъдат източник на емпатия и насоки в различни ситуации, включително и в кариерното развитие. Също така те са ценни съветници и мотиватори в преодоляването на предизвикателствата, с които се срещаме в работата си. За мен приятелите са много специална част от живота ми, със силно присъствие  както при кариерни, така и при житейски стъпки. Като съм уверена, че всеки трябва да взима решенията си самостоятелно, и да носи отговорността за тях.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Считам, че поставянето на ясни граници между личния и професионалния живот изисква постоянно внимание и усилия. Важно е да установим ясни правила и да се стремим да ги спазваме, като същевременно се стараем да поставяме приоритети и да се фокусираме върху важните за нас неща във всяка сфера от живота. Управлението на баланса между личния и професионалния живот е ключов елемент за успеха и благополучието както на лично, така и на професионално ниво.

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

Във възрастта от 20 до 35 години е необходимо да се опитаме да придобием разнообразни умения и опит, които могат да ни подготвят за по-нататъшно развитие. Така че, независимо дали става въпрос за хоризонтално или вертикално развитие, същественото е да изберем пътя, който ни дава възможност да развиваме и използваме нашите умения по най-добрия начин.

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Един от най-стойностните кариерни съвети, който можем да получим или да дадем, е да останем верни на себе си и на своите ценности в работата и в живота. И да не забравяме, че най-важното ни чака вкъщи.

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com