396

От малък мечтаех да се занимавам с финанси и да съм банкер

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

WorkTalent представя“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме бизнес лидерите, които ще дават своите кариерни съвети, на базата техния кариерен път опит през годините.

Когато работата се върши от сърце и желание, резултатът е с добавена стойност - подобрява качеството на продуктите и влияе положително на работната атмосфера.“, споделя Мартин Богданов, поредният ми гост в рубриката.

 

Кой е той?

Казвам се Мартин Богданов и тази година явно за мен са важни целите числа като 20, 30 и отново 20. В превод: чувствам се на 20 години, към тях прибавям 30 години професионален стаж, които ще направя през годината и ще чествам 20 години семеен живот! 😊

Завършил съм СМГ, профил „Физика“ и УНСС, специалност „Статистика и иконометрия”. Имам множество курсове и специализации в България и чужбина. Започнах кариерата си в БНБ като студент, където работих 10-ина години, след което натрупах опит 10 години във водещи търговски банки в България и Албания. А последните 10 години се пуснах в частния бизнес и участвам активно във формирането и развитието на финтех сектора в България – съосновател и Председател на СД съм на Пейсера България и Paysera Romania, отговарям за партньори от групата на Paysera в други държави, независим член съм на Надзорния съвет на Инвестбанк АД, съветник и съосновател съм към УС на Българска финтех асоциация, член съм на Националния съвет на АИКБ по въпросите за дигитализация и иновации.

Как започна Вашата кариера? Кои моменти от Вашите първи стъпки са определящи и запомнящи се?

От малък мечтаех да се занимавам с финанси и да съм банкер. Имах късмета и удоволствието да имам семеен приятел, банкер от старата школа, който ме ориентира в първите ми стъпки в професията и беше мой ментор. Започнах като студент 3-ти курс в БНБ, с продажби на държавни ценни книжа (ДЦК) на гише, по-късно станах най-младия началник на отдел в Централната банк (ЦБ). В този период работих с редица опитни икономисти и банкери, много от които и в момента са на водещи позиции в БНБ и кредитните институции. Времената, в които започнах, бяха много динамични, все още имаше операции на открития пазар – една типична дейност за една ЦБ, по-късно участвах във въвеждането на Валутния борд, работих по създаването на днешните  Фондова борса и Централен депозитар, и др. В един момент, след като нещата улегнаха и се канализираха, реших че е време да се впусна в ново предизвикателство – преминах в отбора на частните банки, поемайки в Албания управлението на клона по онова време на FIBank. Проектът включваше трансформиране на клона в дъщерно дружество, което се правеше за първи път в Албания и поради тази причина беше интересно и предизвикателно за нас, регулатора и юристите.

На по-късен етап от кариерата си, движейки се от сентенцията да се занимавам с нови, иновативни и предизвикателни проекти за времето си, се занимавах с разработване на програма за финансиране по Евро фондове; развиване на нов сегмент в банкиране на дребно – заможни /VIP/ клиенти, внедряване на система за предлагане на най-подходящ следващ продукт, системи за продажбени техники и т.н. В един момент прецених, че е настъпило времето да приложа натрупаните до момента знания в собствен бизнес, като заедно с няколко съмишленици създадохме Пейсера България и на по-късен етап – Пейсера Румъния, финтех компании, част от групата на Paysera, предлагащи иновативни и технологични решения в областта на платежните услуги. Бидейки едни от първите подобни start-up компании в България, с още няколко подобни на нас организации, създадохме  Българската финтех асоциация (БФА) – НПО, която да подпомага стартиращи компании в нашата сфера, да представлява общността, да защитава интересите ни пред регулаторите, да подпомага екосистемата от некоректни практики и субекти, да изгражда култура и знания в посока финтех и иновации, и др.

Кои са трите Ви най-ценни професионални качества?

Не мисля, че който и да е човек има само 3 качества, които да определи като най-ценни. Но ако трябва да групирам най-важните, ето следните:

- Професионализъм и знания:

Ценя знанията и професионализма като основа за успех във всяка сфера. Това означава, че съм посветен на непрекъснатото усъвършенстване на моите умения и разширяване на моите знания. Разбирам значението на поддържането на висок професионален стандарт във всичко, което правя.

- Целеустременост и последователност:

Изключително съм целеустремен и работя последователно за постигането на поставените цели. Разбирам, че успехът изисква време и упоритост, и съм готов да следвам пътя към него, без значение от предизвикателствата, които могат да възникнат по пътя.

- Умението да се уча от неуспехите:

Признавам че човек научава много повече от неуспехите, стига да е склонен да анализира и да извлича уроци от ситуацията. Вярвам в значението на самоанализа и размисъла върху грешките, за да се избегнат в бъдеще и да се подобри професионалната ефективност.

И всичко това следва да бъде движено от честност и предвидимост към партньори, общество, институции. Това са фундаменталните за мен качества, които отразяват моята ангажираност към постоянното учене и усъвършенстване, както и моята устременост към постигане на високи цели.

Кога ходите с удоволствие на работа?

Ходя на работа с удоволствие всеки ден. Когато работата се върши от сърце и желание, резултатът е с добавена стойност - подобрява качеството на продуктите и влияе положително на работната атмосфера, правейки ме по-общителен, ефективен и умел във вземането на решения. Работата с удоволствие намалява и риска от грешки. Ако човек не се чувства добре или щастлив от работата си, е важно да обмисли промяна в професионалния си път.

Кое би Ви мотивирало да сте лоялен към една компания?

За мен лоялността се основава на вътрешната ценностна система, изградена през годините и убежденията ми като индивида и човек, а не толкова на външни стимули или материални подбуди. Разбира се, предоставянето на стабилна и позитивна работна среда, справедливо възнаграждение за труда, както и възможности за кариерно израстване и професионално развитие, са ключови за култивирането на лоялност у средностатистическия служител. Подкрепата за кариерното развитие не само демонстрира визията и ценността, която компанията придава на своите служители, но и способства за тяхното професионално и лично удовлетворение, което в крайна сметка води до по-голяма ангажираност и себеотдаване към организацията.

Колко важна е за Вас стойността на месечното възнаграждение?

Гледайки материалния свят, в който живеем, се убеждавам, че месечното възнаграждение е от първостепенно значение за средностатистическия служител, отразявайки признание за неговия труд и професионален принос. Справедливата компенсация под формата на заплащане е ключова за удовлетвореността от работата и чувството за оцененост в рамките на организацията. Важно е обаче да се подчертае, че атмосферата на работното място и възможностите за развитие също имат съществено значение. Считам че е неприемливо високо възнаграждение да служи като един вид компенсация за работа в токсична среда. Като работодател, съм преживял периоди, когато възнаграждение ми е било по-ниско от това, което получат служителите или бих взимал ако съм нает някъде, особено през началния start-up етап на развитие на компания. Този избор е направен с цел увеличаване на себестойността на компанията и инвестиране в нейното бъдеще. Такива жертви са често срещани за предприемачите, които влагат ресурсите и усилията си по изграждане на успешен бизнес. Този опит ми дава дълбоко разбиране за стойността на възнаграждението, както и за важността на създаването на здравословна и подкрепяща работна среда за всички членове на екипа.

Трябва ли да сме приятели с колегите си?

Вярвам, че е възможно и дори желателно да развиваме приятелски отношения с колегите си, тъй като междуличностните взаимоотношения са основа на всяка социална среда, включително и работната. Една здравословна и креативна работна атмосфера, често се гради върху доверието и удовлетворението от общуването, както и на споделянето на общи ценности и интереси.

Същевременно считам, че следва да се спазва една тънка линия, която не бива да бъде прекрачвана, независимо от степента на приятелство в екипа. Тази граница служи за запазване на професионализма и уважението към работната йерархия, а също и за предотвратяване на възможността приятелството да води до недопустимо пренебрегване на служебни задължения, прикриване на грешки или загуба на обективност. Поддържането на здрав баланс между приятелски и професионални отношения, е ключово за създаването на ефективна и хармонична работна среда.

През колко години трябва да сменяме работното си място, за да се развиваме кариерно и кой е най-ясният знак, който ни показва, че е дошло време за промяна?

Според мен не съществува универсално правило за периодичността на смяна на работните места, която да гарантира кариерно развитие, макар в тази насока да има не малко прочувания. Най-сигурният индикатор, че е време за промяна, настъпва ако започнете да отивате на работа без ентусиазъм и удовлетворение, или само заради възнаграждението. Това чувство може да произтича от различни причини, като усещане за стагнация, липса на възможности за развитие, неудовлетворителна работна среда, проблеми в комуникацията с колеги или мениджмънта, възприемане на възнаграждението като несправедливо, или просто изтощение от работа в дългогодишна еднообразна среда. Личният ми опит показва, че решенията за смяна на работата, въпреки че понякога могат да изглеждат рисковани, често водят до значими подобрения в кариерата и личното благополучие. Бих призовал младите хора да бъдат смели в решенията си – те могат да се окажат възнаграждаващи!

Трябва ли да внимаваме какво пишем в социалните мрежи и как това се отразява на кариерното ни развитие?

Съдържанието, което публикуваме в социалните мрежи, не може да бъде подценявано, особено когато става въпрос за неговото въздействие върху нашето кариерно развитие. Използването на социалните медии трябва да се подхожда с внимание, като се вземат предвид както потенциалните професионални възможности, така и рисковете. В контекста на start-up средата, социалните мрежи често играят ключова роля в маркетинга и комуникацията, като се налага да се намира баланс между личната употреба и служебната необходимост от тях. Въпреки това, е желателно служителите да разграничават своите лични и професионални профили, като същевременно поддържат дисциплина в публикациите си. От друга страна, в корпоративния свят някои компании прилагат строги правила относно употребата на социалните мрежи, до степен на забрана на служители да имат лични профили. Това ограничение е насочено към минимизиране на риска от нежелателно разпространение на фирмена информация, защита на професионалния имидж на компанията и предотвратяване на потенциални конфликти на интереси. Такава политика изисква стриктно спазване и е пример за това как корпорациите се стремят да контролират въздействието на социалните медии върху своята дейност и репутация. Така че независимо от строгостта на политиката на компанията, е съществено всяко действие в социалните мрежи да се обмисля внимателно, като се имат предвид както личните така и професионалните последствия.

Кой е най-ценният съвет, който сте получавал във Вашата кариера?

В моята кариера съм получавал множество съвети, но има два, които се открояват, въпреки че не мога точно да си спомня от кого или кога съм ги чул. Първият е "The Sky is the Limit" - този съвет ми припомня, че потенциалът е безграничен и винаги трябва да си поставям амбициозни цели. Това ми напомня, че ако съм предан и отдаден на работата, възможностите пред мен са почти неограничени.

Вторият ценен съвет е "The Devil is in the Details!”. Това ме  научи, че успехът на всяка инициатива често зависи от внимание към малките, но важни детайли. Не бива да подценяваме фините аспекти на работата си, тъй като те могат да са разликата между средния и изключителния резултат. Тези два принципа са ми служили като компас в различни ситуации и решения през годините.

А, кой е този кариерен съвет, който Вие бихте дали?

Винаги съм избягвал да давам съвети, защото човек, ситуация, временна са винаги различни и не се повтарят. Поради тази причина, нещо което е донесло успех, не означава автоматично да бъде пак успешно. Но за да съм коректен и напълно в духа на интервюто, бих казал:

„Вярвайте в себе си и преследвайте мечтите си!“

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com