304

Отделям време да анализирам всеки казус извън рамката

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Деян Петкин

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

За да е успешна една кариерна стратегия трябва да поддържаме желанието си да се учим и развиваме като личности и професионалисти.“, споделя Кристин Здравкова, поредният ми гост в рубриката.

 

Коя е тя?

Казвам се Кристин Здравкова и съм HR мениджър в „Агенция за контрол на просрочени задължения“ АД.  Смея да твърдя, че съм открила своето призвание и се радвам да работя в компания, която поставя хората в центъра на организацията, следвайки ясната идеология, че преди всичко всеки член на екипа е човек с житейски и професионален път, мечти, отношения, хобита и интереси.

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

По време на ученическите си години съм имала редица стажове и практики в България и извън граница. Първата ми работа е на 18 годишна възраст, като смея да твърдя, че беше на мечтаната от мен позиция тогава и винаги ще помня с усмивка.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

За да има кариерно развитие всеки един човек трябва да има цели и да не се отказва от тях. За да е успешна една стратегия трябва да поддържаме желанието си да се учим и развиваме като личности и професионалисти. Винаги е по-лесно, ако намерим ментор, който да ни слага знаци по пътя и по-полезно, ако бъдем ментори и предадем нататък наученото. Добрият лидер се разпознава по хората, на които е помогнал да се развият и изградят своя стратегия за развитие.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Първото работно място и влиянието му върху кариерните навици са  като първите седем години за едно дете – с фундаментално значение. Моята първа работа ми помогна да разбера, че няма недостижими цели и невъзможни неща. Ако човек има мотивацията и желанието за развитие всички бариери се вдигат. Завършвайки гимназия бях избрала желана позиция като „администратор“ на рецепция в 4 звезден хотел, от определена верига. След  няколко месеца неуспешно търсене на работа получих покана за интервю , за „сервитьор“. Приех поканата, защото започвах и своята бакалавърска степен, а разходите растяха. Явявайки се на интервюто бях с ясната представя, че е временно решение и ще продължа търсенето на позиция „администратор“. В хода на разговор с интервюиращата ръководителка разбрах, че всъщност съм на интервю за друга позиция и то не каква и да е, а именно за администратор. Седмица по-късно започнах работа в 4 звезден хотел, от определена верига, на позиция администратор, а месец по-късно, излизайки за обяд, разбрах, че съм се явила на интервю на „грешното“ място. Хотелът, в който съм била поканена е на отсрещния тротоар, а аз съм се явила на беседа на мястото, на което някой кандидат не се е явил , а аз не съм била поканена. Години по-късно започнах и йерархичното си израстване в областта на човешките ресурси, благодарение на опитът си в хотелиерството, стартирайки от мечтаната първа работа.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

Най-голям отпечатък оставят хората, с които работим. При мен лично са моите ментори, които съм имала през годините, както и сегашните ми такива. Силен отпечатък оставят и екипите, които ръководя и съм ръководила. Благодарение на тях съм научила най-важният си кариерен урок –  управлението на човешкия капитал е най-сложната, удовлетворяваща и предизвикателна страна във всяка организация, защото всеки човек носи своята индивидуалност и талант. Всеки човек има потенциал да се превърне в двигател на успешно имплементирана и реализирана бизнес стратегия. Дали обаче ще се извърви този път зависи от възможностите, менторите и личната му мотивация.

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

Правилната реакция би извадила формулата, която ще създаде превенция от повторно допускане на същата грешка. Само тогава ще извадим изводи и ще намалим възможността да допускаме системни грешки.

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Мотивация, целеустременост и умения за вникване в конструктивната обратна връзка, която получават, изкачвайки стълбата на успеха.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?

Ролята на семейството е изключително важна според мен. Всеки има модел на подражание и съзнателно или подсъзнателно това са черти, които сме наблюдавали в семейството. Вярвам, че всеки има своя път и не подкрепям стереотипите за продължаване на кариери по задължение и наследство. Вярвам обаче, че съветите на родителите винаги са най-чисти и искрени. Най- ценните си съвети съм получавала от тях.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

За мен истинските приятелите са семейството, което сами избираме. Споделянето на едни и същи ценности съставя точно този кръг от приятели, които помагат, когато има нужда и празнуват успехите ни. Като човек, който управлява човешките ресурси, поставям именно човешките взаимоотношения като критерии за успех.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Основната съставка на рецептата е всеки да открие призванието си в работата, тогава всичко се нарежда и балансът идва съвсем естествено.

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

Според мен няма общо решение. Има професионалисти, които са изключителни експерти и малко ръководители могат да покрият техническата им експертиза в същите детайли. За тях най-удовлетворяващо би било управление на процеси и хоризонтално развитие. Има и професионалисти, които носят лидерските си качества от ранна експертна възраст и за тях е по-оптимално вертикалното израстване.

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Най-ценният за мен съвет е да отделям време да анализирам всеки казус извън рамката. Иначе казано да се науча да виждам всяка ситуация от различни гледни точки, през обувките на всеки участник в нея.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com