640

Първо бъди най-добрият, после бъди първи

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Пламен Манчоров

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

Първото работно място остава завинаги с нас. Първият работодател е този, който ни сблъсква с концепциите за йерархия и структура, с поемането на отговорност.“, споделя Силвия Александрова, поредният ми гост в рубриката.

 

Коя е тя?

Казвам се Силвия Александрова и съм дивизионен директор “Маркетинг” в “Изи Асет Мениджмънт” АД. Времето и енергията ми в компанията са посветени на комуникацията на брандовете ни и изграждането на маркетинг екипи в седем държави - България, Полша, Румъния, Северна Македония, Хърватска, Испания и Украйна.

На каква възраст започнахте да работите и кога получихте първото си възнаграждение?

Започнах да работя още докато бях в Търговската гимназия в Пловдив. Всяка пролет и есен в родния ми град се провежда така известният Международен панаир и на него успях за първи път да намеря реализация. Бях истински горда и развълнувана, когато на 19 години получих първото възнаграждение за уменията и знанията си.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

Задължително. Вярвам, че за да сме успешни и удовлетворени, много помага да разберем какви са истинските ни интереси още от гимназията. Когато имаме осъзнатост какво ни вълнува и вдъхновява в живота, е много лесно по-нататък да се специализираме и развиваме и в университета, и в други видове професионална квалификация. За себе си постоянно търся начини да се усъвършенствам, да ставам по-добра в това, което правя. Стремя се да увличам и колегите си да търсят удоволствието от професията и с какво могат да подобрят себе си и да надградят това, което вече могат. Моят принцип е “First be the best, then be the first!“ (от англ. Първо бъди най-добрият, после бъди първи! - бел.ред.). Развитието е неизбежно следствие от усилията, които полагаме, и успехите, които постигаме.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Ключово. Именно затова не трябва да се задоволяваме с каква да е работа. Бих препоръчала на всички хора на прага на кариерата си да целят още от самото начало да работят  по специалността си. Така не губят време, а започват максимално бързо да придобиват практически опит.

Първото работно място остава завинаги с нас. Първият работодател е този, който ни сблъсква с концепциите за йерархия и структура, с поемането на отговорност. Там се учим на дисциплина и работа в екип. Затова отново препоръката ми е да се търсят отговорни организации с фокус върху развитието на талантите, които привличат. Това дава възможност за постоянно надграждане на знания, компетенции и меки умения.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

Първият  ръководител, първият  екип, първото кариерно израстване.

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната ни реакция след допусната такава?

Човек никога не трябва да се притеснява да попита. Много често се греши от притеснение да не си помисли ръководителят ти или тим лидерът, че не знаеш. Много е важно хората да разберат, че няма въпрос, който да не можеш да зададеш на ръководителя си. Та те затова са там. За да те подкрепят, да те насочат, да те мотивират и вдъхновят. Все пак се случва да се допусне грешка. Както се казва - който не работи, той не греши. Важно е бързо да признаем - особено пред себе си, за да можем не само бързо да коригираме грешката или да намалим последствията от нея, но и да извлечем необходимите поуки, да си направим анализ, който да ни помогне да не повтаряме тази грешка отново.

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Нищо не можем да постигнем без добра теоретична база. С подготовката ни започва всичко. Нататък трябва да сме добре организирани, да знаем как да носим отговорност и да работим в екип. Всичко това ни прави ефективни, съответно ценни за всяка една организация. За да растем бързо в кариерата, трябва да не се страхуваме да вземаме решения и да подобряваме постоянно лидерските си качества, с които да увличаме колеги и съмишленици да постигаме повече и повече и да даваме стойност на колеги и клиенти, на обществото.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?

От позицията на житейския и професионалния си опит със сигурност съветите на родителите са едни от най-ценните, които всяко дете може да получи! Личният пример е най-добрият модел за подражание.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

Средата е от съществено значение още от ранна детска възраст. Тя е важен фактор за формирането на всяка личност.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Труден е балансът между личен и професионален живот. Но има много техники, които могат да се приложат. Това, което съм открила, че работи за мен, е да се фокусирам изключително и само върху работата си, когато съм в офиса и с колегите си. А след работа се отдавам изцяло на семейството си. Това не е постижимо на 100%, разбира се, особено за някои професии, но е важно да полагаме усилия в тази посока и да поставяме граници. Балансът е важен колкото за професионалните ни успехи и развитие, така и за личното ни щастие и разбирателство.

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

Вертикалното е за предпочитане. То затвърждава уменията и знанията ти в дадена професия.

Най-ценният получен кариерен съвет, който и Вие бихте дали е?

Не спирайте да се самоусъвършенствате. Използвайте всяка една възможност да научите нещо ново. Никога не подценявайте труда и професионализма на другите.

Но най-вече - бъдете хора, бъдете добри!

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж на „Изи кредит“ в WorkTalent