82

Решете какво е основната цел в живота ви

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

Човек не трябва да съжалява за нищо.“, споделя Калоян Кирилов, поредният ми гост в рубриката.

 

Кой е той?

Аз съм основател на компания за сливания и придобивания (Синерджи Груп) а също и съм бил ко-фаундър и на два Edtech стартъпа. Между другото написах и шест книги а в последно време моята мисия е да покажа на хората как може да са щастливи. Уроци, които научих от моите двама гурута в Шри Ланка и които съм описал в последната ми книга „Успех или щастие“

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

Първите си пари изкарах като ученик, в 9 клас, но иначе първата ми по-постоянна работа беше в горните курсове на университета.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

Стратегия може да се опитваш да сформираш на по-късен етап, когато знаеш вече с какво искаш да се занимаваш. В началото пробваш различни неща.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Не само първото а първите няколко места са много важни, защото те ще ти дадат насоката. Аз например още в трети курс в университета карах нещо като стаж в Ernest & Young през 1998г, когато нямаше стажове. Просто им писах, че искам да се уча и те ме взеха. После обаче заминах за САЩ и трябваше да прекъсна.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

Всички събития остават отпечатък, защото будистите учат, че всичко в тоя живот е само cause and effect. Нормално тези, които са били с най-силен отзвук (независимо дали положително или отрицателни) се помнят най-дълго

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

Човек не трябва да съжалява за нищо. Първо това няма да промени събитието. Единственото можем да променим нашата реакция и това би създало съвсем нови и различни събития в зависимост то това как сме реагирали. Освен това в крайна сметка в момента който сме вземали решението ние сме го вземали на базата на най-добрата информация, която сме имали към него момент. Друг е въпроса дали умът ние  бил спокоен за да вземем неемоционално решение.

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Трябва да сте амбициозни но въпросът е какво ще ви донесе това бързо кариерно развитие. Успех? А какво ще ви донесе успеха? Мислите си щастие, но не е гаранция. Примери много. Затова трябва да се замислите при вземането не само на кариерни  решения дали то ще ви донесе успех или щастие и вие какво искате.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?

Според мен не би трябвало родителите ви да имат някаква по-голяма тежест. Не се знае дали те могат да ви дадат правилното решение. Първо защото са привързани към ва си нямат спокоен ум и втора баща ви може да  е доктор а вие да искате да станете програмист. Той не познава тази област.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

Е, нормално е  те да имат най-голямо влияние понеже прекарвате най-много време  с тях и имате общи интереси

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Баланс и такива неща са измишльотини на западния свят. Когато човек има ясна цел в живота и всичко е подчинена на нея то не му трябва баланс. Въпросът е дали целта е да сме щастливи, което декларират почти всички или да сме успешни, защото виждаш ли успеха (пари, знания, власт) ще ни донесе щастие. Нали затова ги преследваме тия три неща?

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

Пробвайте различни неща, защото тогава е времето да учите. Пробвайте стартъп. В тази връзка май трябва да кажа хоризонтално J

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Решете какво е основната цел в живота ви, защото като станете на 60 дa не си кажете като много от хората на тази възраст: „И сега какво? Само бачках тоя живот“ Затова трябва дa имате голяма цял, която да ви води. Хубаво е  да не е материална.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com