169

В повечето случаи нашите собствени страхове и предразсъдъци са бариери пред кариерното ни развитие

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Юлиян Донов

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

Не се страхувайте да направите промяна, когато работата, средата и атмосферата в компанията не ви носят удовлетворение. “, споделя Петя Стоянова, поредният ми гост в рубриката.

 

Коя е тя?

Казвам се Петя Стоянова и съм основател и управител на дигитална агенция Power Brand. Последните години успешно развивам агенцията с екип от професионалисти, като фокусът ни е върху създаване, управление и развитие на онлайн магазини. Целият си професионален живот съм посветила на маркетинга. Заемала съм ръководни маркетинг позиции в А1,  Глобул (сега Теленор), рекламна агенция New Moment New Ideas Group, DHL , БНТ. Магистър съм по маркетинг и бизнес администрация от Университета в Брадфорд, UK. Лектор и автор на статии,  ментор в областта на дигиталната трансформация на средни и малки компании. Щастливо омъжена с  две прекрасни деца.

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

Започнах работа когато бях 5ти курс МИО в Икономическия Институт в София, бях на 23г и тогава получих и първата си заплата. Имах договор с ВТО (Външно Търговска организация) Рила Трейдинг. Това беше външно-търговско предприятие, което договаряше и изнасяше продукцията за международните пазари на голяма част от български фабрики, които произвеждаха текстил и шиеха дрехи на ишлеме . За онова време и за млад специалист заплатата ми беше доста над средната за страната. Никога няма да забравя думите на баща ми, който като професор в СУ по същото време, един ден сподели: „Не е нормална държава, в която току що завършил студент взима колкото професор с 30г стаж“.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

Аз никога не съм следвала формално такава стратегия. Работата за мен, винаги е били съществена част от моето личностно израстване. Търсила съм такава, която ме предизвиква професионално, което ме развива и ме кара да се чувствам удовлетворена от резултатите. Новаторството и промяната винаги са били движещите сили в кариерното ми развитие.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Според мен е решаващо. Професионалната кариера стартира с примера и подражанието на преките ни ръководители и е много важно какви са те и какви трудови навици формират в нас. Аз имах този късмет да работя с невероятни хора и професионалисти, от които научих много и ми създадоха високи критерии за добре свършена работа.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

От една страна това са хора, които ни подават ръка в труден, объркан момент в живота ни. От друга са тези, които са ни дали шанс и са повярвали в нас. От трета това са онези силни „противници“, които са ни предизвиквали да учим и експериментираме, на които сме доказали какво можем и сме заслужили уважението им.

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

Всяка грешка е стъпало в нашето израстване. Когато грешим, всички знаем че се учим по-бързо. Винаги правя анализ за причините и обстоятелствата които са ме довели до грешно решение или постъпка. Водя се от максимата, че е нормално да грешиш, стига да не ги повтаряш. Правя  възможното да поправя последствията и да намеря начин да се извиня.

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Със сигурност това са хора с голяма амбиция, комбинативност, професионалисти, които умеят да показват бързи резултати в работата си, които имат смелостта да променят статуквото и такива с лидерски умения за работа в екип.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?

Зависи от родителите, какъв е техния мироглед, критерии и какво са постигнали в професионалната си кариера. Според мен ако искаш нещо много и вярваш, че това е твоето призвание, не бива да слушаш никого, а смело да действаш и градиш бъдещето си. Някои родители се опитват да проектират върху децата си техните неосъществени амбиции, което е много страшно. Имам приятели, които след 10г работа в дадена област правят рязка промяна, защото осъзнават, че не следват собствените си мечти и цели, а тези на родителите си. За мое щастие, не съм от тях. Винаги сама съм си избирала работата и съм решавала каква кариерна стъпка да направя. Моите родители са ми дали здравата основа с възпитанието, амбицията да се развивам и разбира се, доброто образование. Винаги са ме подкрепяли във всяко мое решение.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

Истинският приятел те познава добре, знае какво те пали и защо и може да ти даде качествен съвет, когато си на кръстопът и правиш кариерна промяна. Щастлива съм, че имам много верни хора до себе си, които ме подкрепят и в най-смелите ми начинания и ми помагат всячески.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Сигурно има, но аз не съм човекът да я дам. За мен професионалният живот винаги е бил водещ и този баланс ми е бил труден. Обвинявала съм се, че не давам достатъчно време и внимание на децата си и семейството, защото съм прекарвала много време в офиса и не винаги съм била до тях. Считам, че ако наистина харесваш това, което правиш, то няма как да поставиш стена между личен и професионален живот. Балансът е в това да знаеш какво ти е важно в личен план и да не правиш жертви с него.

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

Определено това е възрастта в която създаваш трудови навици, трупаш професионални знания и опит и се научаваш как да работиш в екип. Със сигурност колкото повече инвестираш в хоризонтално кариерно развитие в ранните си години, толкова по-бързо ще разбереш в какво си добър и в коя област искаш да се развиваш и профилираш. Това е  важно и за израстването ти като успешен мениджър и лидер.

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Не се страхувайте да направите промяна, когато работата, средата и атмосферата в компанията не ви носят  удовлетворение. В повечето случай нашите собствени страхове и предразсъдъци са бариерите за кариерно ни развитие.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com