383

Вероятно можете повече отколкото предполагате

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Петър Тодорински

Кариерен барометър“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме кариерния опит на хора от различни бизнес индустрии.

През последните години разбрах колко важна е лидерската роля в една компания. Един истински лидер задава посоката, целта, мотивира и служителите.“, споделя Йорданка Чакърова, поредният ми гост в рубриката.

 

Коя е тя?

Казвам се Йорданка Чакърова и съм адвокат по гражданско право.

Кариерният си път започнах преди 8 години в  АД “Мургова и партньори”, а понастоящем съм адвокат в АД “Георгиев и Колев”. Развивам се приоритетно в областта на процесуалното представителство по дела, трудовото и облигационно право, както и корпоративното обслужване на клиенти. Семейното и наследствено право също са област, в която трупам опит.

На каква възраст започнахте да работите и получихте първото си възнаграждение?

Първата си работа започнах на 19 години. Работех в магазин и бих я определила като определяща бъдещото ми кариерно развитие, тъй като разбрах колко важно е обучението и упражняването на професия, която да обичаш и да ти доставя истинско удоволствие.

Трябва ли да имаме стратегия за кариерното си развитие, която да следваме?

Когато става дума за кариерно развитие считам, че всеки човек трябва да има индивидуална цел към която да се стреми. Как вижда себе си след 5, 10 и след 20 години.  Когато имаме цел, пътищата се появяват пред нас и от нас зависи по кой да поемем и как да го извървим. В този смисъл е добре да разделяме пътя на малки, постижими части, които да покоряваме всеки ден и да успеем да наслаждаваме на всяка една от тях.

Какво според Вас е влиянието на първото ни работно място върху оформянето на кариерните ни навици?

Първото работно място е като първите 7 години от развитието на едно дете и за това е от особено значение. Това място изгражда работните ни навици, формира представата ни за същността и смисъла на работата. В моя случай съм изключително благодарна, че в първите си 7 години работа по специалността имах възможността да бъда на място, което ме изгради не само като добър професионалист, но и като човек.

Кои събития и конкретни хора оставят своя най-голям отпечатък върху кариерното ни развитие?

През последните години разбрах колко важна е лидерската роля в една компания. Един истински лидер задава посоката, целта, мотивира и служителите. В този смисъл считам, че най-голям отпечатък остават мениджърите и преките ментори на един служител. Иначе се учим приоритетно и най-вече от грешките си.

Ясно е, че човек се учи от грешките си, но каква е най-правилната наша реакция след допусната такава?

Кариерното развитие, както и житейското ни, е невъзможно без да допускаме грешки. Те са естествена част от процеса и са и основният двигател към промяната и преминаването ни на следващо, по-високо ниво. За мен най-правилната реакция е да останем неутрални, да се опитаме да погледнем ситуацията отстрани и да анализираме какво е довело до допускането на грешката без да се самообвиняваме за нея.

Кои основни качества демонстрират хората, които търпят бързо кариерно развитие?

Основно правило, което винаги ме е водило е да давам повече отколкото получавам. В допълнение са адаптивността на човек и гъвкавостта при непредвидени обстоятелства. Не е за подценяване и емоционалната интелигентност. Личното ми впечатление е, че служители с висока емоционална интелигентност израстват много по-бързо и са предпочитани за работа в големите компании.

Каква е ролята на семейството върху кариерното ни развитие? Трябва ли да следваме съветите на родителите си?

На този въпрос бих отговорила с да и не. Често родителите налагат собствените проекции за живота си върху децата си и ги натоварват със собствените си желания. В този смисъл смятам, че всеки човек трябва да следва собствените си желания за кариерно развитие. Родителите имат две основни задачи - да обичат децата си и да ги подкрепят. От гледна точка на подкрепата родителите имат огромна роля в кариерното развитие, особено в етапа на обучение и началните години на работа.

А, каква е ролята на приятелите ни в етапите ни кариерно развитие?

Приятелите също има своята важна роля в кариерното ни развитие и могат да служат за ориентир, мотивация и подкрепа. Важно е особено в началните години на работа да се внимава със сравнението. Всеки има различен път и начин на кариерна реализация, затова просто имайте повече доверие в процеса.

Има ли рецепта за откриване на баланс и на поставянето на ясни граници между личен и професионален живот?

Това е особено актуална тема. За първи път в трудовото законодателство залегна изрична разпоредба, която предвижда, че служителят може да не отговаря на инициирана кореспонденция от работодателя извън работно време, освен ако не са уговорили друго в трудовия договор. Необходимостта от законова уредба е ясен индикатор, че все още липсва такъв баланс. Смятам, че всеки човек трябва да постави лична граница там където се чувства добре между работата и личния живот. За едни това може да е 8 часа работа на ден, а за други 12 часа. В този смисъл смятам, че качеството на живот в личен план влияе върху успешното ни представяне на работното място и работодателите трябва да се адаптират и да бъдат все по-гъвкави в тази посока.

Хоризонтално или вертикално кариерно развитие е за предпочитане във възрастта 20-35 години?

В тази възраст за предпочитане е хоризонталният тип израстване – той е натурален и гради основата за следващия етап от кариерното развитие. Смятам, че в първите години от развитието на човек трябва да се фокусира не върху йерархичното израстване, а върху надграждането на личните му способности и качества. Да се превърне в специалист в дадена област. От своя страна вертикалното кариерно развитие в този етап от живота на човек може и да доведе до загуба на интерес спрямо професията, тъй като в ранен етап от живота си човек достига върхове и губи мотивация за развитие.

Най-ценният получен кариерен съвет и който Вие бихте дали е?

Най-ценният кариерен съвет, който съм получила и бих дала е да вярвате в себе си и във възможностите си. Вероятно можете повече отколкото предполагате и просто трябва да опитате без да бъдете водени от страха, а от стремеж към мечтата ви.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com