159

Всеки нов проект е като нова находка, която с нетърпение искам да открия

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Личен архив

WorkTalent представя“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме бизнес лидерите, които ще дават своите кариерни съвети, на базата техния кариерен път опит през годините.

Всяка професия е отговорна и ако не си гъвкав и не можеш да вземеш бързо решение, да дадеш решение от позицията за която отговаряш, ти просто не си за нея.“, споделя Анатоли Гюров, поредният ми гост в рубриката.

 

Кой е той?

Казвам се Анатоли Гюров и съм Управляващ партньор на Инженерни Системи ООД. Строителен инженер съм, с 24 год. професионален опит в индустриалното строителство и управлението на проекти. В личен план съм баща на две момчета и с прекрасна съпруга.

Как започна Вашата кариера? Кои моменти от Вашите първи стъпки са определящи и запомнящи се?

Професионалното ми развитие започна веднага след завършване на университета. Имах късмета да попадна на страхотен ръководител и професионалист, който ми подаде ръка и ме преведе през всички позиции и етапи на строителството - от технически ръководител, през офертен отдел до ръководител проекти. Преминал съм през различен тип работа и позиции: от завод за сглобяеми строителни конструкции, така и до ръководител на обекти в индустриалния сектор (фабрики, логистики, вериги супермаркети). Дадох цялата си енергия да уча непрестанно и да усвоявам нови умения „на терен“, което даде своите плодове. След седем години професионален стаж, натрупано самочувствие и опит, по покана на сегашния ми бизнес партньор, „скочихме“ в дълбокото на собствения бизнес в условията на криза в сектора (2006-2007год.). Първо основахме компания за управление на проекти - Корект Проект, а малко по-късно - Инженерни Системи.

Кои са трите Ви най-ценни професионални качества?

Разбирането, че знания и умения е необходимо постоянно да ги развиваме и надграждаме. Те не се получават на готово. Упоритост и отговорност. Строителството е точна и логична наука. Стига да си упорит и уверен, няма невъзможни неща, но не трябва и да си безразсъден. Гъвкавост и бързо вземане на решения. Всяка професия е отговорна и ако не си гъвкав и не можеш да вземеш бързо решение, да дадеш решение от позицията за която отговаряш, ти просто не си за нея.

Кога ходите с удоволствие на работа?

Обичам професията си и с удоволствие ходя на работа. Професионалните предизвикателства ми действат супер мотивиращо. Всеки нов проект е като нова находка, която с нетърпение искам да открия. Удоволствие е да работя и с моя екип, да обменяме опит, да наблюдавам как се развиват с всеки нов проект и отговорност, която поемат.

Кое би Ви мотивирало да сте лоялен към една компания?

Когато влизам в някакви взаимоотношения, винаги първи подавам ръка, давам „кредит на доверие“. За мен е важно е да вървим в една посока, т.е. да показваме с действията си еднакви ценности. А ценностите на компанията, която създадохме с моя партньор са най-вече свързани с коректност в отношенията, спазване на дадените обещания, качество на изпълнението, уважение, както към клиентите, така и към колегите в екипа, затова държим на спазването им.

Колко важна е за Вас стойността на месечното възнаграждение?

Парите са основен стимул и необходимост. Опитът ми през годините при работа с хора е показал, че са определящи (независимо дали са млади хора в началото на кариерата си, които искат да се докажат или възрастни хора пред пенсия, които очакват възнаграждението им да отразява дългогодишния опит). За мен възнаграждението не се определя единствено от типа длъжност и притежавания опит – изключително важни са отговорността, която хората поемат и желанието за работа. Ако трябва да избера между човек с голям опит, но без особена мотивация да полага усилия и специалист с малък опит, но много желание, със сигурност ще избера второто. Желанието е признак на мотивация и те са способни да компенсират липсата на опит с желание, учене и отдаване на работното място.

Трябва ли да сме приятели с колегите си?

Когато си изградил един екип от нулата, това е неизбежно. С времето обаче се уверих, че с приятелските отношения в екипа трябва да се сложат ограничения – в работно време и след работно време. Професионалните роли изискват ясна граница. Най-важното нещо за мен е да бъдем хора и да имаме човечно отношение с колегите.

През колко години трябва да сменяме работното си място, за да се развиваме кариерно и кой е най-ясният знак, който ни показва, че е дошло време за промяна?

Аз не съм най-яркият пример за честа смяна на работното място. По-важно е дали работата ти дава възможност да учиш и да се развиваш, да ти бъде интересна и да е удовлетворяваща за теб. Ако имаш обща посока с компанията, признание от колеги и ръководство, ако си ценен и имаш възможност за развитие, не виждам причина от подобна смяна.

Трябва ли да внимаваме какво пишем в социалните мрежи и как това се отразява на кариерното ни развитие?

Малко късно осъзнах полезността на този вид медия, но всеки ползва някакъв тип социална медия – служители, клиенти, партньори – затова смятам, че социалните медии са един много съществен комуникационен канал, но той трябва да управляван с грижа и автентичност.

Кой е най-ценният съвет, който сте получавал във Вашата кариера?

Когато всички тичат наляво, ти тръгни надясно. Трябва да си различен и да не те е страх, ако искаш да успееш. Този съвет ми го даде единственият ми работодател, когато беше „бум“ на жилищното строителство, а той се занимаваше с промишлено строителство и в момента е един от лидерите на пазара на този вид строителство.

А, кой е този кариерен съвет, който Вие бихте дали?

Без значение към коя сфера се ориентирате, съветът ми е – изберете работа, която ще ви зарежда, ще ви носи удовлетворение и ще ви дава възможност да се развивате. Бъдете съвестни, показвайте желание за работа и резултатите няма да закъснеят. Малко са хората родени с „сребърна лъжичка в устата“, но много са примерите на хора успели с труд и гонещи мечтите си.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com