489

Захвана ли се сериозно с нещо, никога не се отказвам и не спирам да търся пътища за позитивна развръзка

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: dir.bg

WorkTalent представя“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме бизнес лидерите, които ще дават своите кариерни съвети, на базата техния кариерен път опит през годините.

Много е важно в компанията да говорим на един език и да сме съмишленици.“, споделя Бисер Кунчев, поредният гост в рубриката.

 

Кой е той?

Казвам се Бисер Кунчев и съм съосновател на „Уъркталант“ и идеен архитект на платформата за търсене и предлагане на работа и стаж. В кариерния си път съм бил директор сейлс и бизнес развитие на водещи български и международни компании в сферата на маркетинга и рекламата и „Човешки ресурси“, Country manager на агенция за директен маркетинг. Бил съм и радио и телевизионен водещ на външни продукции, продуцирани от моя брат Стефан Кунчев. Завършил съм „Икономика на масмедиите“ (бакалавър и магистър) в УНСС.  Баща съм на почти  3 годишни близнаци (момиче и момче) и смятам себе си за отговорен родител, съпруг и глава на семейството си.

Как започна Вашата кариера? Кои моменти от Вашите първи стъпки са определящи и запомнящи се?

Първата ми работа беше като касиер в Централна Кооперативна Банка. Заедно с това през уикендите водех 2 радио и едно ТВ предаване, съответно в радиата „Витоша“ и „99“ и в нашумялата тогава музикална ММ, в която бях сред първите няколко водещи през 1998-а, когато и където си партнирах с Десислава Банова-Плевнелиева. Супер динамични и забавни години, които ме научиха да работя много, да планирам и организирам множество ангажименти и най-важното: да създавам бързо и лесно много контакти и да умея да комуникирам с всякакви хора.

Кои са трите Ви най-ценни професионални качества?

Захвана ли се сериозно с нещо, никога не се отказвам и не спирам да търся пътища за позитивна развръзка. Организиран и подреден съм, не харесвам претупани и посредствени неща. Отлична комуникация, любопитство и отвореност към всички новости и тенденции е друго мое качество.

Кога ходите с удоволствие на работа?

Когато имам кауза, когато съм вдъхновен, когато постигам целите си и си поставям нови.

Кое би Ви мотивирало да сте лоялен към една компания?

Лоялността е част от възпитанието ни, от вътрешните ни усещания и възприятия. Може би най-много помага това, в компанията да говорим на един език и да сме съмишленици. Няма как да пропусна и да сме пределно честни един с друг. Всичко друго рано или късно се разбира и не е приятно за никого.

Колко важна е за Вас стойността на месечното възнаграждение?

Каквото и да е то, най-важното е да е справедливо, спрямо значимостта на положените усилия на всеки един от нас. Един служител трябва да се чувства комфортно със своето възнаграждение, тогава има бистър ум и дава повече от себе си в работния процес. Но, дори по-високото възнаграждение не е достатъчно да задържи хората в компания, в която няма добра работна среда и атмосфера. Затова факторите за работното ни удовлетворение са много и комплексни.

Трябва ли да сме приятели с колегите си?

Знаете ли, ще ви разкажа нещо от моя вече дългогодишен работен опит. Забелязал съм една любопитна тенденция във всяка една компания, в която съм работил досега. И тя е следната – тези, които в началото стават бързо ваши приятели, немалка част във времето показват, че не са това, което са били в началото. Това важи и за тези, които в началото се дистанцират от вас, а именно някои от тях впоследствие се превръщат в най-големите ви приятели, дори и защитници на работното място. Тук разбира се има строга индивидуалност и всичко зависи от самия човек. Аз подхождам с огромен кредит на доверие към всеки един, а времето съди. Генерално погледнато, не е нужно да ставаме добри приятели с всеки, но е хубаво да не си създаваме врагове.

През колко години трябва да сменяме работното си място, за да се развиваме кариерно и кой е най-ясният знак, който ни показва, че е дошло време за промяна?

Рецепта не съществува, но ако трябва да дам съвет, то би бил следният – сменяйте винаги, когато не се чувствате оценен и не ходите с удоволствие на работа, независимо от времето, което е отминало от деня на вашето назначение. Нещата винаги остават такива, каквито са и обичайно не подлежат на промяна. Ако решите да останете по-дълго, да бъде съобразено не с „минималното нормално време“, което трябва да имате в една компания, а с други важни за вас фактори, които ви карат да отложите финалното си решение.

Трябва ли да внимаваме какво пишем в социалните мрежи и как това се отразява на кариерното ни развитие?

Преди всичко е хубаво да бъдем себе си, но да имаме някакви задръжки за определени теми, на които не им е там мястото. Все пак възприемам за добра идея, преди да публикуваме каквото и да е, да спрем за малко и да преценим дали да продължим или да спрем, а понякога и да отложим нещо във времето.

Кой е най-ценният съвет, който сте получавал във Вашата кариера?

Получих го от Румен Йонков, собственик на рекламна агенция, за която работех в началото на кариерния си път. И той гласеше „Върви смело напред и никога не спирай, куче което върви, намира кокал“.

А, кой е този кариерен съвет, който Вие бихте дали?

Ще свържа отговора си с предния въпрос и отново със същия човек. На интервю за работа в сейлс отдела на компанията, той ме попита „Бисере, как ще отвориш врата на клиент, за която се счита, че е труднодостъпна?“. Отговорът ми тогава беше „Вратата към всеки един клиент е винаги отворена, стига да не тръгнеш да я отваряш откъм пантите“. Така е и с хората в личния ни живот. Винаги има как!

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com