828

Само щастливият човек може да бъде успешен

Автор: Бисер Кунчев

Снимка: Антон Кръстев

WorkTalent представя“ е рубрика на платформата ни за работа и стаж, в която ще ви представяме бизнес лидерите, които ще дават своите кариерни съвети, на базата техния кариерен път опит през годините.

 

Ако искаш да си в бизнеса – никога не спирай.“, споделя Максим Бехар, поредният ми гост в рубриката.

 

Кой е той?

 

Максим Бехар, на 38 години с 30 годишен опит към тях, повече от половината ми живот мина в публичните комуникации – журналистика, PR и какво ли не още, но близо 5 години от него минаха и в един машиностроителен завод в София, където получих страхотни уроци и добра подготовка, за да вляза в полето на мениджмънта. Роден съм в прекрасния град Шумен, на която вече близо 20 години съм почетен гражданин, завършил съм външна търговия в Прага и лидерски умения в Harvard Kennedy School. Започнах висшето си образование в софийския Университет за национално и световно стопанство, на чийто Съвет на Настоятелите от месец март тази година съм председател. 

Как започна Вашата кариера? Кои моменти от Вашите първи стъпки са определящи и запомнящи  се?

Съвсем обикновено, вероятно както всеки друг начинаещ бизнесмен в началото на 90-те години. Разделих се с журналистиката след като бях един от създателите на прекрасния всекидневник „Стандарт“ и исках да опитам дали мога да се занимавам с бизнес. Наех  много малко апартаментче, започнах сам, после има асистентка, после дизайнер… Първите клиенти, първите емоции, първите грешки в бизнеса, първите клиенти, които се криеха и не си плащаха, но и други, които бяха много доволни от работата ни… Наистина твърде обикновено. Щастлив съм, че се „самонаправих“ и минах през целия труден път за да управлявам сега голяма, модерна и много творческа компания, а освен това да прекарам един много успешен мандат като Президент на Световната PR  организация.

Кои са трите Ви най-ценни професионални качества?

Прецизност, Честност, Бързина на взимане на решения.

Кога ходите с удоволствие на работа?

Всеки ден, ама наистина всеки ден.

Кое би Ви мотивирало да сте лоялен към една компания?

Открити и честни професионални отношения. Толкова е малко, просто и в същото време предостатъчно.

Колко важна е за Вас стойността на месечното възнаграждение?

За мен най-важното са възнагражденията на моя екип и правя всичко възможно, често и невъзможното да са приоритет в рамките на развитието на компанията.

Трябва ли да сме приятели с колегите си?

По-скоро да. Всъщност трябва да си приятел с всеки, с който те свързва нещо добро и да се дистанцираш от хора, които ти създават неприятни усещания. Всичките ми колеги, до един,  са от първата категория.

През колко години трябва да сменяме работното си място, за да се развиваме кариерно и кой е най-ясният знак, който ни показва, че е дошло време за промяна?

Ами.. нямам отговор на този въпрос, не съм го сменял от 30 години. Моята визия е, че ако една работа ти харесва и е достатъчно предизвикателна, не трябва да я сменяш и не трябва да се огъваш пред нито една трудност.

Трябва ли да внимаваме какво пишем в социалните мрежи и как това се отразява на кариерното ни развитие?

Трябва да сме прецизни въобще и постоянно какво пишем където и да е. Не вярвам да има мениджър, който да преценява колегите си по това какво пишат в социалните медии, освен ако разбира се езикът не е агресивен и просташки.

Кой е най-ценният съвет, който сте получавал във Вашата кариера?

Трима души ми казваха едно и също нещо. Баща ми, сър Джеймс Манчъм, президентът-основател на любимите ми Сейшели и Терънс Билинг, вицепрезидент на нашата компания-майка Hill & Knowlton. И тримата не са вече между нас и на в различни етапи от моя живот винаги ви казваха и повтаряха – ако искаш да си в бизнеса – никога не спирай!

А, кой е този кариерен съвет, който Вие бихте дали?

Нямам формула за успешна кариера. За мен успешен е този човек, който е щастлив. Ако сте щастливи в работата си, то тогава ще бъдете и успешни.

 

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com